Според парламентарната проверка замърсена вода не достига до потребителите

Според парламентарната проверка замърсена вода не достига до потребителите

В резултат на предприетите мерки няма питейна вода, доставяна до крайния консуматор, която да е с отклонения в изискванията за качество и да представлява реална или потенциална опасност за здравето на хората. Това установи продължилата половин година проверка на временната парламентарна комисия, която беше създадена след откритото превишение на нормите на уран в питейната вода на Хасково.

Здравните органи, управителите на ВиК дружествата и кметове категорично са декларирали пред комисията, че никъде в страната до потребителите не достига питейна вода извън нормите и при засичане на отклонения се взимат нужните мерки за изключване на замърсените водоизточници от системата.

Докладът на комисията беше приет във вторник от парламента и ще бъде изпратен до Министерството на здравеопазването, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на околната среда и водите.

В констатациите на доклада се посочва, че в отделни района на страната отклоненията в нормите за вода, ползвана за питейни нужди, са по-чести и периодично се отчитат временни или трайни завишения в някои от показателите, но са били предприети мерки.

Елена Йончева от БСП, по чието искане беше създадена комисията, заяви, че към доклада липсва изследване на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, който давал отговор на въпроса дали водата в Хасково е опасна за здравето. По думите ѝ от доклада не става ясно и кой носи отговорност за замърсяването.

Йончева заяви, че няколко месеца се е криело от хората за превишени стойности на уран в питейната вода преди да се вземат мерки. Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков обаче обясни, че това са спекулации и БСП се опитва да създаде психоза, но трябва да е известно, че при констатиране на превишени стойности на уран питейната вода в Хасково е била спирана още на същия ден.

Няма кладенец, водоизточник, неотговарящ на нормите, увери председателят на временната комисия Георги Колев от Обединените патриоти.

Докладът не посочва кой е замърсил водоизточниците в района на Хасково, коментира Джейхан Ибрямов от ДПС.

Александър Ненков посочи, че всеки специалист, изслушан в комисията, е имал различно мнение за това каква е причината за замърсяването на водата в Хасково. По думите му, обаче, хората могат да бъдат спокойни, че замърсена вода не е била пускана във водопреносната мрежа.

Временната комисия препоръчва създадената междуведомствената работна група с представители на здравното, регионалното и еко министерствата да има постоянно действие и да се отчита на 6 месеца пред парламента относно качеството на питейната вода.

Споделяне

Още по темата

Още от България