Според пациенти смяната на инсулина е опасна, според министъра - не

Според пациенти смяната на инсулина е опасна, според министъра - не
Като "преиграване на ситуацията", определи здравният министър Евгений Желев скандалните данни около новия лекарствен списък, който ще принуди десетки хиляди пациенти да сменят лечението си и ще разклати допълнително и без друго нестабилния бюджет на НЗОК.

Желев заяви, че фирмата "Ново Нордиск", чиито инсулини сега се ползват от над 50 000 диабетици, но след 1 юни вече няма да работи с касата, си служи с "извиване на ръце".

Фирмата не е съгласна с определените за продуктите ѝ цени и макар инсулините ѝ да са включени в позитивната листа, тя не желае да сключи договор с НЗОК. Според Желев фирмата "се опитва да натиска и държавата, и пациентите, което е много грозно и недостойно".

Макар министърът да смята, че след като в списъка влизат инсулини на други фирми, няма проблем, пациентите не са на същото мнение. Те коментират, че смяната на лечението с друг препарат съвсем не е толкова просто и може да им се отрази негативно.

От Национална асоциация на децата с диабет съобщиха в четвъртък, че повече от 3000 деца ще останат без жизненоважната им всекидневна терапия след 1 юни. "Считаме, че прехвърлянето на терапията от един на друг вид инсулин крие сериозен риск за здравето на децата, тъй като различните инсулини не са взаимозаменяеми", посочиха оттам.

Председателят на асоциацията Елисавета Котова съобщи, че голяма част от болните от диабет деца ползват точно тези два вида инсулин на "Ново Нордиск", които НЗОК няма да плаща, поради отказа на фирмата производител да сключи договор с касата.

Здравният министър обаче е на друго мнение. "Има всякакви видове инсулин с еднакво действие, изброени в позитивния лекарствен списък, които се плащат изцяло от НЗОК. Според специалистите, ако пациентите преминат на друг инсулин, това няма да създаде проблеми за здравето им", заяви Желев.

"След като всички фирми производители на инсулини спазиха закона, подадоха документи, получиха цена, включиха се в позитивния списък и подадоха документи за работа с касата, аз не виждам как може да се направи и защо трябва да се прави реверанс към само една отделна фирма", коментира Желев.

Той обясни, че в същото време продължава да води разговори с фирмата. "Явно представителят на фирмата за България не може да реши този проблем. Утре имаме среща с неговия шеф за Източна Европа", допълни Желев.

Утре представители на Националната асоциация на болните от диабет и други пациентски организации ще бъдат пред Министерството на здравеопазването, за да изчакат резултатите от преговорите.

Ръководството на "Ново Нордиск" обяви, че спазва всички изисквания на действащото законодателство в България. "Регистрираните цени на продуктите в нашата страна са най-ниските в Европа. Не сме в състояние да ги намаляваме допълнително, за да ги уеднаквим с цените на най-евтините препарати на други фирми", се казва в изявлението. "Оценяваме новата система на реимбурсиране на инсулиновите продукти като неустойчива както за производителите и доставчиците, така и за пациентите и медицинските специалисти. Такава система не съществува в страните от Европейския съюз",обявиха от фирмата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?