Според Пентагона Ислямска държава отново набира сила в Сирия

Според Пентагона Ислямска държава отново набира сила в Сирия

Джихадистката групировка Ислямска държава отново набира сила в Сирия в период, когато Съединените щати изтеглят войските си от тази страна, обяви генералният инспектор на Пентагона в доклад, цитиран от Франс прес.

"Макар че загуби териториалния си "халифат", Ислямска държава в Ирак и Сирия засилва потенциала си за бунт в Ирак и подновява дейността си в Сирия през това тримесечие", се казва в документа.

ИД успя да се прегрупира и да се разрасне и в двете страни отчасти защото местните сили остават неспособни да водят дългосрочни операции, да извършват по няколко операции едновременно или да опазят освободените от тях територии, гласи документът. Групировката набра нова сила в Сирия след частичното изтегляне на американските войски оттам. Това решение бе взето въпреки несъгласието на Сирийските демократични сили, подкрепяни от САЩ, които искаха да получат повече обучение и техника за антиджихадистките операции, се казва в доклада.

Президентът Доналд Тръмп обяви в края на миналата година, че по-голямата част от близо 2000-те американски военни в североизточна Сирия ще бъдат изтеглени и заяви, че джихадистката организация е напълно разгромена. Това решение на Тръмп предизвика оставката на тогавашния министър на отбраната Джим Матис, напомня АФП.

В североизточна Сирия, която не е под контрола на президента Башар Асад, останаха известна част от американските военни. Вашингтон иска останалите членове на международната антиджихадистка коалиция да засилят участието си в нейните операции. Според антиджихадистката коалиция Ислямска държава вероятно има в Ирак и Сирия между 14 и 18 хиляди членове, от които 3000 са чужденци, добавя АФП.

Споделяне

Още от Свят