Според полски сенатор Полша трябва да бъде "прочистена" от недостойните

Лидерът на Право и справедливост Ярослав Качински

Критици на управляващата в Полша дясна партия "Право и справедливост" (ПиС) изразиха днес възмущението си от изявление на сенатор от тази партия, че Полша трябва да бъде "напълно прочистена" от хора, които "не са достойни да принадлежат към нашата национална общност", предаде АП.

Те казват, че думите на члена на Сената Гжегож Берецки наподобяват изказвания на нацистки политици от 30-те години на миналия век. Бившият президент Лех Валенса, който е противник на настоящето правителство, окачестви случая като "скандален".

Министърът на вътрешните работи Йоахим Бруджински, също от ПиС, написа в "Туитър", че изказването на Берецки е "глупаво и безотговорно" и носи изгоди за опозицията. Министърът изказа надежда, че сенаторът ще се извини.

Берецки обаче отказва да се извини и твърди, че е погрешно разбран, защото думите му са извадени от контекста. Пред полското радио RMF FM той обясни, че е имал предвид "нравствено прочистване", но не уточни кои хора трябва да бъдат прочистени.

Възбудилото духовете в Полша изказване Берецки е направил вчера в реч по случай 9-годишнината от катастрофата с полския правителствен самолет край Смоленск, в която загинаха президентът Лех Качински и още 95 човека. Впоследствие сенаторът казва, че бил имал предвид онези, които не тачат паметта на загиналите в катастрофата.

Споделяне

Още от Европа