Според повечето американци Тръмп възпрепятства разследването на руски връзки

Според повечето американци Тръмп възпрепятства разследването на руски връзки

Повечето американци смятат, че президентът Доналд Тръмп е направил нещо незаконно или поне неморално, що се отнася до евентуалните връзки между неговата предизборна кампания и Русия, и че се опитва да възпрепятства разследването по въпроса, показва проучване, цитирано от Асошиейтед прес.

Американците повече се интересуват от здравеопазването и икономиката, отколкото от евентуално тайно съглашение с Кремъл, сочи допитването на Асошиейтед прес и Центъра за изследване на обществените въпроси. То обаче също така показва, че хората в САЩ са недоволни от начина, по който Тръмп се отнася към разследванията, ръководени от Конгреса и специалния прокурор Робърт Мълър.

Повечето американци смятат, че президентът се опитва да възпрепятства разследванията, които доведоха до обвинения срещу четирима съветници от неговия предизборен щаб и изглежда все повече се съсредоточават върху близкото му обкръжение.

Според анкетата, проведена между 7 и 11 декември сред 1020 човека, 40 процента от хората в САЩ са на мнение, че Тръмп е направил нещо незаконно, що се отнася до Русия, 30 процента казват, че той най-малкото е извършил нещо неморално, а 68 процента не одобряват реакцията му към разследванията.

Проучването разкрива значителни разлики в отношението на демократите и републиканците към действията на Тръмп. Като цяло 62 процента от демократите смятат, че президентът е направил нещо незаконно, а сред републиканците този дял е едва 5 процента. От републиканците 33 процента са на мнение, че Тръмп е извършил нещо неморално, а 60 процента смятат, че той не е направил нищо нередно.

Според 63 процента от американците Тръмп се опитва да възпрепятства разследванията на възможни връзки между неговата кампания и Русия. Това мнение се споделя от 86 процента от демократите, 67 процента от независимите и 24 процента от републиканците.

Анкетата показва, че 47 процента от американците силно се интересуват дали Тръмп или други хора, участвали в кампанията му, са имали неподходящи контакти с руското правителство.

Едва 40 процента от хората в САЩ определят свързаното с Русия разследване като много важно за тях. Имиграцията, данъците и здравеопазването са смятани от американците за много по-важни въпроси, сочи проучването.

Според допитването едва 26 процента от американците имат силна увереност, че ръководеното от Мълър разследване ще бъде справедливо и безпристрастно, а 31 процента са умерено уверени в това. Що се отнася до разследването на Конгреса, едва 13 процента изразяват силна увереност, че то може да бъде справедливо и безпристрастно, а 32 процента казват, че са умерено уверени.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?