Според повечето българи КТБ е умишлено фалирана с цел разграбване

По отношение фалита на КТБ вече се е оформила доминираща интерпретация в масовото съзнание - за 70% от пълнолетните българи банката е умишлено фалирана, за да се разграбят активите ѝ. Всеки шести (15%) счита, че вината изцяло е на банкера Цветан Василев, а 6% са съгласни и с едното, и с другото. Данните са от национален, представителен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен на 3 и 4 септември. Агенцията прогнозира, че подобни обществени нагласи не вещаят бързо изчезване на случая от масовото съзнание, а и от политическата борба в страната.

Проучването показва също, че българите масово възприемат политическия елит за корумпиран. Двете най-големи политически партии - ГЕРБ и БСП – имат парадоксално идентичен образ в масовото съзнание в това отношение. Всеки втори счита ГЕРБ за корумпирана партия, точно толкова пълнолетни българи мислят същото и за БСП. По отношение и на двете партии еднакъв дял (по 37%) са на противното становище. Същевременно обаче на въпроса коя от тези две партии е по-корумпирана, разпределението на мненията е: ГЕРБ - 37%, БСП - 26%, и двете – 17%.

Агенцията отбелязва, че в началото на есенния политически сезон корупцията се оказва в центъра на политическия дебат, а и на законотворчеството. Ключов се очертава да бъде дебатът за контрола над предвиждания нов антикорупционен орган. Повече от две трети от българските избиратели (70%) приемат, че президентът трябва да има водеща роля в това отношение. 21% подкрепят предложението контролът да бъде в ръцете на самите управляващи.

"Галъп интернешънъл" уточнява, че изследването е част от регулярната програма на агенцията, възложено и финансирано от самата нея.

Политическият сезон започва и със засилени взаимни обвинения между управляващи и опозиция в корупция. Двата основни скандални случая, които се тиражират от медиите - т.нар. "Суджукгейт" и "Цанков камък", са достигнали до огромното мнозинство от избирателите - съответно до 70% и 84%. Над два милиона българи твърдят, че лично знаят и за други случаи на партиен рекет, на облагодетелстване на партии чрез ''доброволни'' дарения. Очевидно "Суджукгейт" е само върхът на айсберга“, се посочва още в социологическото проучване.

Споделяне

Още от България