Според повечето французи Фийон трябва да се откаже от президентскиите избори

Франсоа Фийон, сн. ЕПА/БГНЕС

Според три четвърти от французите - 75 на сто, кандидат-президентът на партия "Републиканците" Франсоа Фийон трябва да се откаже от надпреварата за поста. Това показват публикувани днес данни от допитване на социологическия център "Одокса".

Почти 9 от всеки 10 запитани (89 на сто) смятат, че Фийон е "нечестен", а практически 8 от 10 французи (78 процента) имат лошо мнение за него.

Анкетата е направена в интернет в сряда и четвъртък. От общо 1006 участници над 18-годишна възраст 250 са заявили, че подкрепят левицата, 175 - че споделят идеите на десните партии, а 171 се солидаризират с програмата на крайнодесния "Национален фронт".

Срещу Фийон - бивш фаворит в надпреварата, преди да загуби позиции, бяха повдигнати официални обвинения за фиктивно назначаване на работа на неговата съпруга и две от децата им. После съдии-следователите разшириха разследването, за да проверят при какви обстоятелства са му били подарени два луксозни костюма. Фийон обаче отхвърли обвиненията, заяви, че "няма нищо незаконно" в това да получава дрехи като подарък, и увери, че ще продължи предизборната борба.

Споделяне

Още от Европа