Според премиера Лозан Панов и Пламен Георгиев са "идентични случаи"

Според премиера Лозан Панов и Пламен Георгиев са "идентични случаи"

"Нямам доверие на председателя на ВКС Лозан Панов, защото се изявява като политическа фигура и прави коментар на политически теми - той трябва да си гледа съда". Това каза премиерът Бойко Борисов в сряда пред бТВ. 

Въпросът, който му беше зададен, всъщност, бе дали има доверие на шефа на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев след имотния скандал, но Борисов предпочете да сподели първо отношението си към ръководителя на Върховния касационен съд.

"Комисията свърши добра работа, над 2 млрд. лева е конфискувала. Проверката за апартамента на Георгиев е приключила. Трябва да се събори най-вероятно нещо и ще се събори. А на председателя на ВКС имам ли доверие? Нямам му доверие...Според мен Панов и Георгиев са две еднакви неща, идентични случаи", каза Борисов. 

Борисов обаче подчерта, че не харесва унизителния арест на Десислава Иванчева. По думите му това било "обеца на ухото" за службите. "Впоследствие арестите, които гледах, бяха много семпли и точни. Надявам се, че си взеха поука. Внимателно, без никакво парадиране, без шум", каза той.

"Порожанов е готов с оставка, ако има нещо – ще го отстраня"

Премиерът Бойко Борисов каза, че министърът на земеделието Румен Порожанов е готов да подаде оставка, ако тя му бъде поискана. Засега обаче нямало причина за това. До темата за оставката на Порожанов се стигна заради заради скандала с апартаментите на властта – според материал на в. "Труд" през 2004 г. той си е купил апартамент от 247 квадратни метра за 54 016 лева.

"Сега явно Порожанов е на прицел. Всички се съсредоточават върху него. При най-малката нередност ще го отстраня", каза Борисов и обърна внимание, че през 2004 г. Порожанов не е бил в управлението. Така или иначе премиерът щял "много внимателно" да наблюдава ситуацията.

Според Борисов Порожанов се справял много добре с въпросите в сектора. Програмата за къщи за гости също била добра, била насочена извън големите курорти.

"Дяволът е в детайлите. Има много места, където къщите за гости си работят и то много добре. Туристи ги посещават и те са именно за извън големите курорти за тези китни места. Това, че има хора, които са се възползвали и са направили нередни неща - в момента върви пълна проверка и на полицията, и на прокуратурата. Караме отзад напред, сега през общините проверяваме колко туристическа такса е платена в общините", каза премиерът.

"Нямам нито едно партийно мероприятие"

Борисов не пропусна да коментира и искането на БСП той да излезе в отпуск като премиер до евроизборите, както и обвиненията им, че използва поста си за предизборната кампания на ГЕРБ. Социалистите дори внесоха сигнал в ЦИК и в СЕМ Борисов да бъде санкциониран за използването на държавен ресурс за водене на предизборна кампания.

На въпрос за искането на БСП, той иронично отговори: "И да бъда пратен в Белене и убит? Така са постъпил и с дядо ми. И с много дядовци така са постъпили“.

Той коментира и критиките, че посещението на папа Франциск е било част от предизборната кампания на партията му. "Щом и на папата намираме кусур в България, просто не знам Господ, ако слезе, какво ли и на него ще му измислим", каза Борисов.

След това добави, че посещението на папата е било световно събитие и за втори път в България идва главата на Римокатолическата църква. "Изчиства се негативен образ, който ни бяха създали, без да има България вина. Три дни без нито един проблем се справихме. Той нарича нашият патриарх "брат, свят човек". Говори за мостовете и свързаността. Изрично каза да се строят мостове, пътища, тази свързаност. Това е културната ни свързаност, образователната ни свързаност", каза премиерът.

Нямал и основания да подава оставка след евроизборите, независимо от резултата, защото това се европейски избори. 

"Не можах нищо да си кажа за реклама. Толкова неща правим добри, не можах да си ги изкажа", каза за финал Борисов. 

Политически противник ли е президента Радев?

Попитан дали вижда в президента Румен Радев свой основен противник, Борисов отговори: "Само на президента Радев реагирам. Той е държавен глава. Той е първата власт. Когато се построяваме първо застава държавният глава, след него шефът на парламента. Първият човек в държавата. Не приемам първия все да казва, че не е от властта. БСП ми прави сметка в ЦИК дали съм с кола, дали съм с метро. То важи и за него. Когато си изпратиш шефа на пресцентъра четвърти в листата на БСП, имаш политическо отношение. Трябва ли и той да излезе в отпуска?

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?