Според премиера на Полша опасността от пряка руска намеса в Украйна расте с часове

Доналд Туск

Опасността от пряка руска военна намеса в Украйна е нараснала през последните два дни, заяви полският премиер Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

"Имаме основания да подозираме - за което получаваме и информация през последните часове, че рискът от пряка интервенция (на руските военни в Украйна) със сигурност е по-висок, отколкото беше преди няколко дни", каза той по време на пресконференция във Варшава.

Русия извършва военни учения край границата с Украйна, което поражда загриженост за обстановката на място и в редица западни столици. Москва настоя и за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради хуманитарното положение в Украйна, отбелязва Ройтерс.

"Ако се стигне до пряка намеса на руските сили в Украйна, това очевидно би създало качествено нова ситуация и, по мое мнение, никой няма добър, безспорен отговор как западната общност трябва да реагира на нея", отбеляза Туск.

Той каза също, че санкциите, наложени от ЕС на Русия, ще струват скъпо на европейската икономика, но липсата на реакция спрямо руските действия в украинската криза би имала "най-катастрофални последствия".

НАТО също изрази в сряда опасения, че струпаните край Украйна 20 хиляди руски войници може да нахлуят под предлог хуманитарна и мироопазваща мисия. "Няма да гадаем какво си мисли Русия, но можем да видим какво прави тя в района и това предизвиква голямо безпокойство. Русия е струпала около 20 хиляди войници в бойна готовност по източната граница на Украйна", каза говорителката на алианса Оана Лунджеску.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?