Според премиера първо журналистите проспали дефицита в бюджет 2009

Според премиера първо журналистите проспали дефицита в бюджет 2009

"Грешката е преди всичко на всички вас, които, когато през 2009 г. бюджетът е бил с 8 милиарда лева минус, вие не сте питали така предишните, а мен ме питате всеки ден. Първо е ваша грешка, после на Дянков, после моя.” Така премиерът Бойко Борисов вмени на журналистите вината за неосъществената цел на правителството да получи покана за „чакалнята” на еврозоната. Повод за изявлението му в събота стана вчерашния му коментар пред депутатите, че вицепремиерът Симеон Дянков е сгрешил в прогнозата си за покана за еврозоната, както и за силата на гръцката криза.

Президентът и върховен главнокомндващ пък е сбъркал, като си е мълчал за дадената сега на прокурор сделка за вертолетите "Кугър".

"Затова изказах своето неодобрение към върховния главнокомандващ на въоръжените сили, защото е позволил това, сега всеки ден той коментира нашите мерки, какво му е пречело и предишните години да коментира всеки ден тези сделки - така нямаше ние преди няколко дни да платим 300 милиона лева”, заяви премиерът.

Той обясни, че договорите са такива, че първите пари са били вложени в банкова гаранция в една от банките и в момента, в който дойде падежът, банката автоматично тегли парите. Изправени сме пред вариантите или да доплатим, за да ги вземем, или да ги загубим, след като сме дали повече от парите, допълни Бойко Борисов.

В събота той обясни и какви са причините правителството да увеличава дефицита. Те са две. Първата е отделянето на средства за развитие на особено важна за страната инфраструктура, което е пряко свързана с бизнеса, туризма и икономиката. Премиерът посочи като примери южната част от околовръстния път на София, северната тангента край града, магистралите "Люлин", "Марица" и "Тракия", естакадите в Бургас и Велико Търново. Премиерът заяви, че и от Брюксел, и всички други икономисти, с които е разговарял, смятат, че повишаването на дефицита у нас е абсолютно приемливо поради икономическия ефект, който ще има след това.

Като втора причина за нарастване на дефицита Борисов отбеляза социалните разходи, които не могат да бъдат избегнати - за тютюнопроизводителите, за НЗОК, за социално слабите хора.

Според него борбата с контрабандата на цигари също може да допринесе за повишаването на събираемостта на приходите, на първо място от ДДС.

Предоговорихме много договори, като свалихме цените с близо 20-30 до 50 процента, похвали се премиерът. Например за пътния възел във Велико Търново цената от 9 милиона лева е намалена до 4.5 милиона лева.

Попитан за реформата в театрите, премиерът посочи, че "слабите театри няма да се закриват, а ще бъдат окрупнени с по-големите театри в регионите". Борисов изказа мнение, че има много добре работещи театри, както и губещи. Затова трябва да направим механизъм с делегирани бюджети, както в София.  Държавата, в случая общината, оправя театрите, а те със своя труд си изкарват по-високи заплати, отколкото държавните театри. Същото искаме да направим и с държавните театри, обясни премиерът.

На въпрос за мнението му за евентуално обединение на БНР и БНТ премиерът отговори, че на този етап с него не са водени такива разговори. Оставил съм на СЕМ да решат тези проблеми, защото това са деликатни области и всяко политическо намесване веднага създава напрежение, посочи Борисов. Нека хората, които работят в тези органи, да дадат най-добрата формулировка, допълни той.

В събота премиерът беше гост на празника на Плевен, където откри нова сграда на регионалната библиотека, а по-късно заедно с Бисер Димитров победи на тенис двойката съставена от оръжейния бизнесмен Николай Гигов и журналиста Сашо Йовков в демонстративен мач в рамките на турнира за непрофесионалисти "Купата на групата" в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България