Според премиера Шкумбата е с далеч по-висок капацитет от други дипломати

Според премиера Шкумбата е с далеч по-висок капацитет от други  дипломати
Премиерът Бойко Борисов защити във вторник назначението на комика Димитър Туджаров-Шкумбата на дипломатическа работа в Генералното консулство на България в Чикаго с признанието пред българските данъкоплатци, че капацитетът му е далеч над този на редица дипломати, назначавани през последните години.

Премиерът добави и аргумента, че Шкумбата си изкарва парите с талант и ще се справи добре.

Борисов дори препрати за проверка към назначенията в българското посолство в Лондон, без обаче да уточнява какво точно има предвид. Посланик там е зам.-външният министър в кабинета "Станишев" Любомир Кючуков.

Това не е първият анализ на Бойко Борисов по темата за българската дипломация. През ноември миналата година той разкри, че 90% от състава на външно министерство за последните 20 години са били агенти на Държавна сигурност.

Назначаването на Шкумбата вече е одобрено от атестационна комисия в Министерство на външните работи, което месеци наред анализираше как да реформира родната дипломация. От външно съобщиха, че кандидатурата на комика е минала на атестационната комисия след молба от министъра без портфейл, отговарящ за българите в чужбина - Божидар Димитров. Той допусна, че е подписал "подкрепително писмо" за назначаването на службата.

В Чикаго Шкумбата ще е колега с на Лила Георгиева, която се прочу преди години с еротичните си снимки в интернет.

В интервю за вестник "24 часа" през юли 2009 година Туджаров споделя, че е гласувал за политическа партия ГЕРБ, защото като гражданин е за Европейско Развитие на България, познава се с Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Красимир Велчев още преди да бъде реализиран проектът ГЕРБ, а жена му е сред създателите на структурите на партията в община "Слатина".

"И нали знаете - където е жената, там е и родата. Аз не съм бил никога партиен член, не членувам и сега в ГЕРБ", казва Шкумбата.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?