Според премиера трябва да платим веднага на Русия за АЕЦ ”Белене”

"Очаквам в понеделник ЕК да разреши хъбът ”Балкан” да приеме руски газ", заяви Борисов

Според премиера трябва да платим веднага на Русия за АЕЦ ”Белене”

Правилното решение е дължимата сума за АЕЦ ”Белене” да се плати веднага. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на деветия летен университет на младежката структура на ГЕРБ в събота във Варна.  

Според Борисов въпросът вече не е дали е изгодно да се строи или да не се строи.

”Въпросът е кога ще извадим да платим парите,  дали да се мотаем, като 167 хиляди евро на ден и днес вече са ни начислени, или да го платим веднага. Според мен правилното решение е да го платим веднага”, посочи Борисов.

”Два реактора имаме, с 557 милиона евро плащаме два реактора. Без да ги платим ние не можем да продължим в нито една посока. Трябва да ги платим. Милиард и 300 милиона лева как си ги представям в ”Хемус”… Така сме ги спестили трудно от битката с контрабандата, но това ни доведоха 2006 година. Сега трябва да се държат тези хора от истинските партии далече от властта”, коментира премиерът.

” Вие забравихте, но ние с 3.7 млрд. лева за година и половина през фонда разплатихме дупката в КТБ. До 100 хиляди евро всеки, който имаше в КТБ, си ги получи. И това сме направили през този период, за една година сринаха всичко. И сега, като гледат 13 милиарда лева фискален резерв, така им се иска да ги докопат”, заяви Борисов.

От досегашната позиция на правителството се разбира, че то обмисля да рестартира многомилиардния проект за АЕЦ "Белене", за да си "спести" 620 млн. евро, дължими на Русия след арбитражното решение в нейна полза. 

Борисов заяви, че ще събере партията и правителството и ще отиде в парламента, за да поговори с партиите по въпроса. "Горе-долу знам патриотите какво мислят. Говорих с Валери Симеонов, те са също незабавно да се плаща. Имайте предвид, че няма вариант да не се плаща. Дори да продължим да спорим, накрая ще платим средно към 100 млн. годишно лихва. Виждате, че и руската страна не бърза. Ако не ги платим, ще почнат да ни арестуват в чужбина", каза Борисов.

”От понеделник имаме газова конференция тук и много точно искам да изразя какво и защо се прави, какви са ни очакванията и перспективите на т. нар. европейски газов хъб ”Балкан”. След санкциите и всичко, което се случи в Украйна, в отношенията между Европа, Русия и САЩ, ясно е, че като държава-член на ЕС и НАТО не можеше сами да продължим проекта ”Южен поток”. В момента той е на масата на ЕК и очаквам от понеделник представителят на ЕК да каже, че официално европейският газов хъб ”Балкан” може да приеме руски газ”, съобщи още Борисов.

”Нека руските колеги да го имат на своето внимание – днес имат едни приятели, утре други. Политиката и международните отношения са такива, че бързо се менят. Те да знаят, че сме извървели най-правилния път – пред нас да застане Европа и да каже: ”Може да работите, да ги уведомите, да преговаряте и ако имат интерес, да действате”, коментира Борисов.

” Това ми беше и разговорът с президента Путин. Каза ми: ”Да, правилната ти е тактиката. Това е начин, за да се случи нещо. Иначе можем да си обещаваме всичко, но то не се случва непременно”, посочи премиерът. По думите му, въпреки всичките му опасения, Путин е бил изключително добронамерен. ”Той знае, че задкулисни игрички не играем”, добави Борисов.

Същевременно руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че Русия не обсъжда възможността за строителство на газопровод по дъното на Черно море през България, съобщи РИА Новости.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?