Според президента "да" на ядрения референдум ще възроди АЕЦ "Белене"

Според президента "да" на ядрения референдум ще възроди АЕЦ "Белене"

Проектът за строеж на АЕЦ "Белене" може да бъде възроден, ако повече от половината участници в насрочения за 27 януари национален референдум "за" или "против" изграждането на нова ядрена мощност в страната кажат "да". Това е заявил президентът Росен Плевнелиев на среща с чуждестранни журналисти, цитиран от АФП в сряда.

"Ако над половината кажат "да", забраната за "Белене" от страна на парламента ще отпадне", заяви държавният глава, който е представител на управляващата партия ГЕРБ.

 

Франс прес припомня, че дясно-центристкото правителство се отказа през март от идеята за строеж на централа в Белене с цел икономии. По-късно социалистите събраха над 540 000 гласа за провеждането на референдум "за" или "против" строежа на АЕЦ "Белене". След редакция от страна на ГЕРБ въпросът, на който ще отговарят българите, обаче е по-общ: "Съгласни ли сте България да развива ядрената енергия със строежа на нова ядрена централа?".

 

За да бъде валиден резултатът от референдума, законът изисква равно или по-високо участие от последните парламентарни избори през юни 2009 г., в които участваха 4.35 милиона души или 70% от 6.2 милиона души, имащи право на глас.

 

Президентът Плевнелиев коментира в сряда, че подобен процент на участие изглежда "малко вероятен". Но ако поне 20% от избирателите или 1.5 милиона души гласуват, и ако над половината дадат положителен отговор, "парламентът ще бъде длъжен да разгледа въпроса" съгласно закона в срок от три месеца, посочи президентът.

 

БСП като вносител на подписката за провеждането на националното допитване и ГЕРБ като редактор на въпроса се явяват поддръжници на тезата "за" строежа на нова ядрена мощност, която обаче би могло и да не е АЕЦ "Белене", а подготвяният в момента строеж на седми блок на АЕЦ "Козлодуй". До мрат 2013 г. американската "Уестингхаус" трябва да каже възможно ли е да се използва единият от поръчаните за АЕЦ "Белене" реактори за нов блок в "Козлодуй" с подобрения – т.нар. от премиера Бойко Борисов хибриден реактор, или трябва да се обяви търг за ядрена технология за VІІ блок.

 

Засега застъпници на тезата против нова ядрена мощност в бъдещия референдум са регистрираният във вторник инициативен комитет от Синята коалиция, ръководен от депутата от ДСБ Иван Иванов, и подобен комитет на "Единна народна партия" на Мария Капон, който ще внесе документи за регистрация в Централната избирателна комисия в четвъртък.

 

Тогава комитетът на партията на Капон ще внесе подписка от 11 хиляди души противници на нови реактори, с която ще се регистрира като застъпник на алтернативната позиция в референдума.

 

Партия "Зелените" все още събира подписи, за да може също да се впише като застъпник на антитезата.

 

Според участниците в Инициативния комитет на ЕНП референдумът е "за“ или "против“ АЕЦ "Белене“ и самата формулировка служи за прикриване на реалните мотиви на организаторите му. Еенергийната ни зависимост от трета страна ще накърни националния ни суверенитет, а икономиката ни ще бъде съсипана от непосилната цена, която ще легне върху плещите на българските данъкоплатци, смятат още противниците на идеята за още ядрени мощности у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?