Според прокуратурата цената на тока и парното не зависи от природния газ

Според прокуратурата цената на тока и парното не зависи от природния газ

Цената на тока и парното не зависи от стойността на природния газ, според протест на Върховната административна прокуратура срещу решение на Административния съд в София, с което се иска спиране на делото срещу повишението на цените на топлофикациите от 7 април 2017 г., заради поскъпването на синьото гориво. Това става ясно от съобщение на прокуратурата в сряда.

В края на април Върховна административна прокуратура внесе жалба в Софийски административен съд срещу определените от Комисията за енергийно и водно регулиране цени на топлинната и електрическата енергия, произвеждана от топлофикациите в страната.

Аргументът на държавното обвинение бе, че регулаторът е определил през април по-високите цени на газа на базата на предположение, че газът ще поскъпне. Решението за повишаването на цената на синьото гориво обаче вече бе взето. При положение, че топлофикациите произвеждат топлинната и електрическата си енергия чрез синьото гориво, цената пряко зависи от тази на природния газ.

При разглеждане на административното дело в началото на октомври съдът спира производството до влизане в сила на друго решение на КЕВР - за цената на природния га, което отделно също е протестирано от Върховна административна прокуратура.

Така обвинението на 10 октомври обжалва определението на съда в тази част. Аргументите са, че решението за повишаване на цената на природния газ не подлежи на съобразяване при настоящата преценка за законосъобразност, предвид изрично въведената приложимост и задължителност на невлезлите в сила решения на КЕВР със Закона за енергетиката и Наредба № 5 от 23.01.2014 г. за регулиране на цените на топлинната енергия.

Целта на прокуратурата е делото, в което се оспорва увеличението на пределните цени на топлинната енергия и на преференциалните цени на електрическата енергия да се разгледа в съответствие със закона и да приключи своевременно.

Споделяне

Още от Бизнес