Според проучване малцина полски духовници са доносничили

Малцина полски духовници са били сътрудници на комунистическия режим в страната и ролята им в тайните служби е била незначителна. Това се твърди в проучване, проведено от полската църква и цитирано от Ройтерс в петък.

Епископите от полската църква представиха резултатите от своето разследване, предприето през януари, когато архиепископът на Варшава Станислав Виелгус се оттегли в немилост, след като неохотно призна, че е сътрудничил на комунистическите тайни служби.

"Проучването показва, че сътрудничеството с режима е имало маловажно значение", гласи изявление на епископите. "То потвърждава ролята на поляците срещу атеизма и приноса за утвърждаване на религиозни и национални ценности", допълва изявлението.

Нееднократните разкрития, че църковни служители са доносничили за колегите  си създадоха главоболия на влиятелната полска църква, изиграла съществена роля за рухването на комунизма през 80-те години.

Някои историци смятат, че около 10% от свещениците може съзнателно или не да са сътрудничили на комунистическите тайни служби.

Споделяне

Още от Европа