Според Путин НАТО е "безпомощна" организация

Руският президент Владимир Путин каза, че разширяването на НАТО няма да помогне да бъдат посрещнати предизвикателствата, пред които е изправен светът днес. Той обаче каза на генералния секретар на Алианса Яп де Хоп Схефер, че несъгласието по този въпрос няма да повлияе на отношенията НАТО - Русия, предаде Би Би Си.

Схефер е на посещение в Москва 10 дни след като седем европейски страни, сред които Естония, Литва и Латвия, се присъединиха към НАТО.

Генералният секретар се опитва да убеди Русия, че НАТО не е заплаха, след като Москва вече изрази тревогата си от разширяването на организацията на изток.

Обръщайки се към Яп де Хоп Схефер, Путин каза: "Животът е показал, че това механично разширяване не дава възможност за ефективно противодействие на заплахите, пред които сме изправени днес. Това разширяване не можеше да предотврати терористичните атентати в Мадрид, например, или да помогне за решаване на ситуацията в Афганистан".

Коментарите на Путин бяха предавани на живо по руската телевизия.

Президентът добави: "Ние се надяваме разширяването на НАТО да допринесе за засилване на доверието в Европа и по целия свят и да бъде инструмент и компонент за засилване на международната сигурност".

За това, разбира се, трябва да се повиши нивото на доверие между НАТО и Русия, каза Путин.

Москва има особени притеснения за членството в НАТО на трите балтийски държави, които бяха част от Съветския съюз и където сега Алиансът разположи бойни самолети.

В радиоинтервю преди срещата с президента, Яп де Хоп Схефер каза по този повод: "Съвсем логично е руски самолети да патрулират руското въздушно пространство, а натовски самолети да патрулират натовското въздушно пространство".

Новите страни - членки на НАТО нямат намерение или план да изграждат допълнителна военна инфраструктура, извън тази, която вече има на териториите им, каза Схефер.

По-късно той заяви пред президента, че разбира опасенията на Русия, но настоя Москва да се концентрира върху борбата с глобалните заплахи заедно със Северноатлантическия алианс.

"Проблемите, пред които сме изправени, са твърде големи - тероризъм, оръжия за масово поразяване, разрушения, Афганистан, Балканите, Ирак - за да мислим, че можем да се справим сами, че Русия или НАТО могат да се справят сами", каза Схефер.

Той се срещна с руския президент в Кремъл след като подписа споразумение с министъра на отбраната Игор Иванов за създаване на офис за свръзка в щаб - квартирата на НАТО в Монс, Белгия.

Споделяне

Още от Свят