Според Путин ситуацията в руската икономика била сложна, но не критична

Според Путин ситуацията в руската икономика била сложна, но не критична

Ситуацията в икономиката е сложна, но не е критична. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС, в годишното си послание към Федералното събрание. Вече се наблюдават положителни тенденции. Промишленото производство и курсът на националната валута като цяло се стабилизираха, забелязва се и забавяне на инфлацията, каза държавният глава.

Само промяна на структурата на икономиката може да разреши мащабните икономически и обществени задачи, отбеляза той.

Путин предложи амнистията за връщане на капитали в Русия, която бе обявена миналата година, да бъде удължена с половин година, а процедурата да бъде опростена.

Президентът предложи също Фондът за развитие на промишлеността да бъде докапитализиран с 20 млрд. рубли през 2016 година. Специални програми за поддръжка са необходими за строителството, машиностроенето, леката промишленост, железопътното машиностроене, като за тях това вече са предвидени финансови ресурси.

Фондът за развитие на промишлеността предлага облекчени условия за финансиране на проекти в промишлеността с цел развитие на конкурентноспособни нови производства. За 2015 г. обемът му бе 20 млрд. рубли.

Путин възложи на правителството до 1 юни да представи предложения за изземване на неизползвани селскостопански земи и тяхната продажба.

По думите му периодът на ниски цени на суровините и външни ограничения може да продължи дълго.

Путин призова да се проучи въпросът за създаването на мащабно икономическо партньорство между страните от Евразийския икономически съюз, Шанхайската организация за сътрудничество и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия.

Според руския държавен глава на първоначален етап такова партньорство би могло да се съсредоточи върху защитата на капиталовложенията, оптимизацията на процедурите на движение на стоките през границите, съвместно изработване на стандарти за продукцията от следващото технологично поколение и на взаимното отваряне на достъпа до пазарите на услуги и капитали.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?