Според Рашидов 111-ото място по свобода на словото е "кепазене на България"

Според Рашидов 111-ото място по свобода на словото е "кепазене на България"

Председателят на парламентарната медийна комисия Вежди Рашидов не вярва, че България "е толкова назад по свободата на словото". Това се разбра от изказванията му по време на дебат в парламента на годишния доклад за работата на Съвета за електронни медии (СЕМ), като обсъждането бе основно за 111-тото място на България по медийна свобода в класацията на "Репортери без граници" и за борбата с фалшивите новини.

"Разни НПО не могат да бъдат представителна извадка за свободата на словото на една свободна държава. Това непрекъснато е едно кепазене на българската държава. При въпрос от наш пратеник в Германия откъде получават официалната информация за тази свобода на словото, това не се разбра. Премълча се. Кой е информаторът на това нещо?", каза Рашидов.

След това попита докога "някой ще мърси името на българската държава". "Дълбоко не вярвам, че България е толкова назад в свободата. Да, сигурно има проблеми. Ще ги има винаги. Свободата на словото е в ръцете на самите медии. От тук съм ви питал има ли да посочите един, който е забранил тази свобода реално да съществува", добави още той.

Според него "ако не решим проблема с фалшивите новини, няма как да разберем свободата на словото".

По време на дебата от опозицията припомниха за миналогодишния опит дългогодишната журналистка Силвия Великова да бъде свалена от ефир, както и за последвалото безпрецедентно замлъкване на програма "Хоризнот".

Темата поде Антон Кутев от БСП. Той призова отчетът на СЕМ да не се приема, докато главният прокурор Иван Гешев не иде в парламента, за да представи телефонните разпечатки на бившия шеф на радиото Светослав Костов, както и на останалите замесени в скандала. Добави, че така ще се разбере кой е въздействал за тези решения.

"В момента главният прокурор Гешев разследва разследване срещу кандидата за прокурор Гешев. На мен това ми е прекалено свързана", добави Кутев.

Той подчерта, че управляващите, че не са успели да намерят пътя за подобряване на медийната среда, въпреки настояването на опозицията. "Всеки път обяснявахте, че има други начини за решаване на нещата. А, решете ги де. Свърши мандата бе, хора. 10 години сте на власт, кога ще ги решите? Колко трябва да чакаме?", попита социалистът.

БСП сериозно разкритикува и работата на медийния регулатор. Една от причините бе избора на нов генерален директори на БНР. Според социалистите новият директор на радио Андон Балтаков не отговаря на условията, за да заема поста.

Велислава Кръстева от ДПС пък подчерта, че медийният закон е на 22 години и е остарял. "Лично мое мнение е, че ние не трябва да работим върху кръпки и поправки на действащия закон, а трябва да работим за приемането на изцяло нов такъв", добави тя.  

Споделяне

Още по темата

Още от България