Според ректора му СУ е трън в очите на властта

Според ректора му СУ е трън в очите на властта
Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев и образователният министър Сергей Игнатов си размениха мъдрости в станалия характерен между тях хладен тон на откриването на академичната година в петък. Двамата са в обтегнати отношения след орязване на финансирането на университета и от няколко месеца си разменят не особено любезни коментари.

Масло в огъня допълнително наля започналата преди дни прокурорска проверка, която в четвъртък Илчев окачестви като “пореден удар срещу духовността“. Хладният тон между двамата се запази и в празничния ден, а студентите изразиха протеста си срещу случващото се с плакати “Само топлата вода не ни грее“. Няколко месеца заради неплатени сметки към Топлофикация студентските общежития бяха без топла вода. Преди дни след споразумение между ВУЗ-а и топлофикационното дружество за разсрочено плащане, топлата вода бе пусната.

Илчев потвърди вече заявеното намерение за протест на университета. “Протести на Софийския университет ще има, за да се защити достойнството на университета“, посочи той. Той обаче не уточни дали те ще са в Деня на будителите – 1 ноември.

В присъствието на образователния министър Сергей Игнатов ректорът определи университета като "трън в очите на управляващите".

"Постъпвате в университета в една нелека година. Политици ви обещават светло бъдеще, ако потърпите. Аз това светло бъдеще съм го живял почти цял живот. Не ми харесва, не искам да го живеете и вие. С горчива ирония ви казвам, че ви обещаваме малко, но от сърце. Не искахме да помрачаваме вашия празник с протест, защото сте заслужили празника си, но годината не е само от празници. И протести предстоят, ако искаме да запазим вашето и нашето достойнство. Реформите, които се искат, реформи без държавна политика в областта на висшето образование и науката, реформи без финансиране ни гарантират не мизерно развитие, а развитие на мизерията. Затова се борим и затова сме трън в очите на властта", заяви в словото си Илчев.

Той подари на образователния министър тухла от първата сграда на Софийския университет с коментар: "Страх ме е, че ние ще оставим на поколенията само руини".

От своя страна Игнатов прибегна до древната мъдрост: “Ако искаме да управляваме света, трябва да се научим да управляваме себе си“.

Игнатов съобщи, че в близките дни предстои да се срещне с Илчев и министъра на финансите Симеон Дянков. На нея ректорът на Софийския университет трябва да представи краткосрочен план за действие, за да може министър Дянков да прецени кои дейности могат да се финансират, за да бъдат в подкрепа на финансовото състояние на ВУЗ-а. Игнатов заяви, че продължават да се търсят 4.5 милиона лева, за да се изплатят студентските стипендии за последните три месеца от 2010 г.

“Ако се окаже, че няма нищо, тогава сигналите ще са неверни, но ако има някакви нарушения, ще си "оправим кривиците" и ще вървим напред“, каза министърът по повод прокурорската проверка в СУ.

По време на откриването на новата академична година студенти организираха импровизиран протест. Те настояват за яснота по всички мерки, които ще предприеме ръководството заради липсата на средства в Алма Матер.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?