Според Рим е възможно споразумение с ЕК по италианския бюджет

Луиджи Ди Майо

Италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо заяви, че Рим може да се споразумее с Европейската комисия за италианския бюджет, но основните мерки в него не трябва да бъдат пипани, предаде Ройтерс.

Европейската комисия не одобрява бюджета на Италия за следващата година, тъй като според нея няма да може да намали италианския дълг до равнищата, изисквани от евросъюза, но Рим отказва да внесе промени в бюджетния си план.

Не знам какво ще реши Комисията, но ако започнат диалог, може да бъде намерено решение, което обаче не трябва да включва премахване на основните мерки в бюджета, каза Ди Майо пред радио РАИ 1.

Спредът или разликата в доходността по референтните германски десетгодишни облигации и същите италиански ценни книжа достигна днес до почти 335 базисни пункта, което е близо до максимума от 340 базисни пункта, отчетен преди месец.

Със сигурност Италия плаща последиците от това, че Европейският съюз не отстъпва, каза Ди Майо в отговор на въпрос дали правителството се опасява, че излага на риск спестяванията на италианците.

Правителството планира бюджетен дефицит от 2,4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2019 година. Това е под целевия дефицит от 3 процента, който се изисква от страните от еврозоната според европейските разпоредби, но е доста над обещания от предишното правителство дефицит от 0,8 на сто. За тази година заложеният бюджетен дефицит е 1,8 процента. Италия вече е натрупала дълг от 2,3 трилиона евро, което представлява около 131 процента от нейния БВП.

Утре се очаква докладът на Европейската комисия по въпроса за бюджета на Италия. Евентуална първа стъпка е дисциплинарна процедура, която може да доведе до глоба и замразяване на европейските фондове.

Преседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се срещне с италианския премиер Джузепе Конте на работна вечеря в събота, 24 ноември. Това съобщи днес говорител на Юнкер, цитиран от ДПА, на фона на спора по бюджета на Рим за 2019 година. Работната вечеря ще предшества извънредната среща на върха за Брекзит, планирана за неделния ден в Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа