Според Рим ЕС би трябвало да връща мигранти и от Италия

През първите три месеца на годината страната е приела 85% повече хора през Средиземно море

Според Рим ЕС би трябвало да връща мигранти и от Италия

Европейският съюз би трябвало да постигне с африканските държави договорености, подобни на споразумението с Турция за връщане на мигранти, като им предложи в замяна икономическа помощ, заяви италианският вътрешен министър Анджелино Алфано в интервю за "Файненшъл таймс", предаде ДПА.

Алфано каза, че пресичането на миграционните потоци чрез по-ефективни политики е от съществено значение.

"Ако практиката за връщане на мигранти не даде резултат, ще пропадне целият миграционен дневен ред на Юнкер", заяви той.

Алфано изтъкна колко трудно е да бъдат държани мигрантите, очакващи заповеди за репатриране, затворени в лагери.

"Колко десетки хиляди хора можете да държите година след година? Ако няма връщане на мигранти, или организирате истински затвори, или е очевидно, че системата ще рухне", каза той и добави, че "не е нужно да си пророк, за да съзреш бъдещето".

Миналата година почти 154 000 мигранти пристигнаха по море в Италия, а около 15 хиляди бяха репатрирани въз основа на двустранни споразумения със северноафриканските държави. Алфано многократно е казвал, че тези споразумения ще са по-ефективни, ако бъдат договорени от целия ЕС.

В интервюто министърът отново спомена идеята за изграждане на миграционни центрове "в колкото се може повече страни по маршрута (на миграция), за да се обясни на хората, че ще бъдат отпращани".

Откакто започна да се засилва граничният контрол по т.нар. балкански маршрут от Турция към Германия, Италия се тревожи, че миграционните потоци отново ще се насочат към нейните брегове. През първите три месеца на 2016 г. броят на пристигналите мигранти се е увеличил с 85 процента в сравнение със същия период на миналата година.

Повечето новодошли са африканци, но според Алфано може да започнат да идват и сирийци.

"Ако не искат да останат в Турция, а искат да се опитат да пътуват за Европа, сирийците ще заобиколят и ще се опитат да стигнат до тук от Либия", заяви той.

"Все още нямаме доказателства, че това се случва, но наблюдаваме", каза министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа