Според Русия споразумение по ядрения въпрос с Иран е напълно възможно

Постигането на споразумение в преговорите между световните сили и Техеран за иранската ядрена програма е жизненоважно и Русия дори не разглежда възможността те да завършат с провал, заяви високопоставен руски представител, цитиран от Ройтерс.

Датата 24 ноември бе зададена като краен срок за постигане на споразумение между Иран и шестте световни сили. То трябва да даде гаранции, че ядрената програма на Техеран няма да бъде използвана за производство на ядрени оръжия. В замяна Западът се ангажира да отслаби санкциите срещу Иран.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, който участва в последните преговори по въпроса в неделя в Маскат, каза, че Москва прави всичко възможно, за да помогне на страните да постигнат споразумение.

"Не разглеждаме възможността да не се сключи споразумение до 24 ноември. Съсредоточили сме се напълно върху задачата, тъй като имаме шанс и то не малък. Не можем да го пропуснем", заяви той.

Русия има по-близки отношения с Иран, отколкото другите страни в преговорите, които включват също САЩ, Германия, Китай, Франция и Великобритания, отбелязва Ройтерс.

Рябков определи спазването на крайния срок не само като нещо възможно, но и като нещо необходимо и подчерта, че се прави доста за постигането на тази цел.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят