Според руската ЦИК медиите не са пристрастни към Путин

На 12 февруари държавният тв канал Россия прекъсна програмата си за 30 минути, за да излъчи реч на кандидата за преизбиране Путин, последван от негов разговор с членове на предизборния му екип. Същия ден контролираният от държавата Първи канал също показа обширен репортаж за тази реч в новинарските си емисии.

Либералният кандидат Ирина Хакамада и кандидатът на комунистите Николай Харитонов са сметнали това за нарушение и са подали официален протест в ЦИК.

Днес обаче комисията отклони жалбата им, мотивирайки се, че двете телевизии са отразявали срещите на Путин по своя инициатива. Според комисията от излъчените информации може да се заключи, че е невъзможно те да са били поръчани или платени от президента.

Това означава, че кандидатът Путин ще продължи доминира в медиите и в оставащото време до изборите, отбелязва Би Би Си.

Кандидат - президентите са седем, но това е трудно да се забележи, тъй като водещите новини по руските телевизии са обсебени само от един.

На Путин е посветено по-голямо медийно отразяване отколкото на всички други кандидати, взети заедно.

Кореспондентът на Би Би Си в Москва припомня как, облечен като морски офицер, руският президент влезе в ролята на супергерой, застанал на борда на атомна подводница, наблюдаващ изстрелването на ракети, докато инспектираше мащабно военно учение на Северния флот.

На следващия ден Путин бе показан да се среща с ветерани от съветската война в Афганистан, като тези появи целят очевидно да затвърдят имиджа му на силен лидер.

Миналата седмица държавната телевизия стигна дотам, че отмени новинарската си емисия, за да предаде на живо предизборна среща на Путин.

Нито един от останалите кандидати не е в състояние да получи такова отразяване на кампанията си.

Споделяне

Още от Свят