Според руски медии присъдата срещу Улюкаев идва от Кремъл

Според руски медии присъдата срещу Улюкаев идва от Кремъл

"Ведомости" преценява като сурова присъдата от 8 години затвор при строг режим, постановена в петък за бившия руски министър на икономиката Алексей Улюкаев за вземане на подкуп от 2 милиона долара. Според експерти тя е политически мотивирана, пише вестникът, цитиран от Би Би Си.

Улюкаев бе обвинен, че е приел подкупа от шефа на "Роснефт" Игор Сечин, за да одобри продажбата на държавната компания "Башнефт" на неговото дружество. По време на процеса подсъдимият твърдеше, че е станал жертва на провокация, организирана от Сечин. Последният няколко пъти отказа да се яви в съда, въпреки че беше призован.

В присъдата има твърде много несъвпадения, а доказателствата са слаби, коментира адвокатът Владимир Жеребьонков. По думите му обаче присъдата срещу Улюкаев е била издадена предния ден от президента Владимир Путин

След като Путин заяви на пресконференция, че следствието е събрало достатъчно доказателства и без показанията на Сечин, друга присъда просто не би могло да има, убеден е Жеребьонков.

"Нивото на правосъдието сякаш бе стигнало дъното, но отдолу пак се почука, това бе класически случай на натиск върху съда", констатира юристът.

Съдът имаше достатъчно възможности да смекчи присъдата на Улюкаев, но не ги използва. Изглежда Улюкаев ще го отнесе заради провала на делото срещу бившия министър на отбраната Анатолий Сердюков, обвинен преди 5 години във финансови машинации, но по-късно амнистиран, отбелязва адвокатът Степан Гузей.

С оглед започналата в Русия кампания за президентските избори през март нямаше начин присъдата срещу Улюкаев да бъде мека, смята и политологът Алексей Макаркин.

 

Избирателите са искали според него ефективна присъда за един корупционер като доказателство, че руската власт се бори с корупцията.

Мнозина политолози заявиха, че наказанието има политически характер и всеки вече е заплашен от същото, ако прояви непослушание към Кремъл, изтъква "Независимая газета".
Изданието сравнява случая с присъдата срещу бившия петролен олигарх Михаил Ходорковски, станал противник на президента Владимир Путин - Ходорковски прекара 10 години в руски затвор за мащабни злоупотреби и укриване на данъци.

Аналитикът Дмитрий Травин смята, че Улюкаев може да е имал лични офшорки, а Путин не би изтърпял подобно нещо, защото това подронва стабилността на системата, при която парите на високопоставените корупционери отиват в обща касичка.

Наблюдателят Константин Калачов заявява пред всекидневника, че "Улюкаев е бил заподозрян в нелоялност". "Плъзнаха слухове, че е смятал да напусне министерския пост и да се засели за постоянно в някоя европейска страна. Изглежда обаче не са били слухове", казва той.

Според опозиционера Григорий Явлински и политолога Николай Миронов присъдата срещу Улюкаев е акт за сплашване, който няма нищо общо с правосъдието. "Както решат висшите лица, така ще стане. И законите ще се отдръпнат пред тях, защото законът (в Русия) са те самите", заключава Миронов.

Оттук нататък руските министри "ще възприемат като заповед всяка молба на силовия блок. Русия е застрашена от милитаризация на икономиката, изобщо на целия обществен живот", разсъждава в "РБК" политологът Абас Галямов.

"Машината за самоунищожаване на руския елит е готова да стартира", заявява опозиционният "Новая газета".

По време на аферата Ходорковски - "в първата серия на тази драма, Кремъл отправи сигнал, че едрият бизнес в Русия ще трябва да играе по неговите правила. Втората серия показа, че правила вече няма", гласи извод на вестника.

"На мястото на кой да е член на правителството сега щях да се чудя как да си обера крушите от това правителство", добавя авторът на друг коментар в "Новая газета".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?