Според съпругата на Караджич той имал "сделка" със САЩ да остане на свобода

Съпругата на издирвания босненски сръбски лидер Радован Караджич заяви за Би Би Си, че САЩ са сключили споразумение с мъжа ѝ, според което той остава на свобода, но пък се оттегля от политиката.

Съпругата на Караджич, Лиляна Зелан, заяви, че като продължават да търсят мъжа ѝ, за да го арестуват, западните правителства нарушават споразумението, сключено през 1996 г. между него и бившия американски специален пратеник на Балканите Ричард Холбрук.

Холбрук обаче яростно отхвърля съществуването на подобна сделка.

Лиляна Караджич каза още, че смята, че съществуват документи, които доказват твърденията ѝ, но те никога не са били обществено достояние.

Радован Караджич е обвинен в геноцид от Международния трибунал за военните престъпления за участието му в босненската война.

Трибуналът в Хага няма да бъде прекратен преди пред съда да бъдат изправени главните заподозрени, заяви днес американският посланик по въпросите на военните престъпления Пиер Ришар Проспер, цитиран от ДПА.

Хагският трибунал трябва да приключи всичките си дела до 2008 година, уточнява агенцията. Това обаче не е крайна дата, посочи днес Пиер Ришар Проспер. За да завърши работата си успешно, Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия трябва да се съсредоточи върху случаите на по-високо равнище на военни престъпления. Хора като Караджич, Младич и Готовина трябва да разберат, че докато те са на свобода, трибуналът ще продължава работата си, заяви Проспер.

Американският посланик по въпросите на военните престъпления отправи призив към Караджич, Младич и Готовина да се предадат и да позволят на своите страни да се развиват, като се предадат на съда.

През 1995 г. Радован Караджич бе обвинен във военни престъпления, включително геноцид, по време на войната в Босна. Оттогава той се укрива от правосъдието. Караджич и Ратко Младич са най-издирваните от Трибунала в Хага заподозрени в извършване на военни престъпления.

Хагският трибунал обвини хърватския о.з. генерал Анте Готовина, който се укрива от средата на 2001 г., за избиването на сърби в края на войната от 1991 - 1995 г.

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?