Според Съвета на Европа гръцкият референдум не съответства на стандартите

Според Съвета на Европа гръцкият референдум не съответства на стандартите

Генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд заяви, че условията, при които ще се проведе референдумът в Гърция, не съответстват на международните стандарти, предадоха информационните агенции в сряда.

Според Ягланд "един от основните проблеми" е това, че "информацията /за референдума/ не е била разпространена навреме". "Освен това въпросите, на които трябва да отговорят
гражданите, не са съвсем прозрачни", е отбелязал генералният секретар на Съвета на Европа.

Той е напомнил, че в съответствие с международните стандарти се препоръчва да се съобщава за свикването на референдум две седмици преди провеждането му, за да се остави достатъчно време за неговото обсъждане. Освен това в основата на допитването трябва да стои ясно поставен въпрос и международни наблюдатели трябва да следят за хода на референдума.

В Гърция на 5 юли ще се състои референдум по предложенията на международните кредитори /ЕС, ЕЦБ и МВФ/. На референдума гръцкият народ трябва да реши дали правителството да приеме или да отхвърли проекта за споразумение, представен от кредиторите на заседанието на Еврогрупата на 25 юни 2015 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?