Според Сейф ал Ислам помилването на медиците е било очаквано

Според Сейф ал Ислам помилването на медиците е било очаквано

Очевидно беше, че осъдените български медици ще бъдат амнистирани, заяви в понеделник синът на либийският лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам, който е изненадан от протестите на страната си по този повод.

Либийските официални лица не би трябвало да са учудени от това, защото те са знаели, че сестрите ще бъдат помилвани, казва той в интервю пред Ройтрес. Помилването е било отдавна очаквано, отбелязва агенцията.

Сейф ал Ислам смята, че сделката с Европейския съюз за освобождаването на медиците е разчистила пътя за пълно нормализиране на отношенията на Либия, създала е условия за облекчаване на  пътуванията и за достъп за либийски стоки до европейските пазари.

Споразумението с Европа ще облекчи пътуванията и ще премахне тарифите върху либийската земеделска продукция и риболов, казва още той.

"От сега за либийците ще е по-лесно да пътуват и в замяна ние ще работим усилено да отпаднат визовите изисквания за граждани на ЕС. Това е много важно, ако искаме туристи да идват в Либия и бизнесмени да пътуват напред-назад."

В интервюто, дадено във френския град Ница, синът на Кадафи допълва, че един от проблемите с Вашингтон е атентатът в берлинската дискотека "Ла Бел" през 1986 г., в който загинаха 3 и бяха ранени 200 души. "Трябва да разговаряме и преговаряме още по тези проблеми с американците", казва Сеиф ал Ислам без да навлиза в подробности. Ройтерс припомня, че миналата година е постигнато споразумение с жертвите от берлинския атентат, но то все още не е приложено.

По повод недоволството на Берлин от френското предложение за ядрено сътрудничество с Либия, Сеиф ал Ислам посочва, че става дума за германска завист. "Мисля, че германците ревнуват заради тази сделка с Франция. В действителност френският президент обра всички точки и германците просто му завиждат. Няма друго обяснение", казва той.

Синът на Кадафи изразява убеждението си, че Либия ще докаже невинността си за атентата над Локърби и в момента основен приоритет за нея е освобождаването на осъдения либийски агент Абдел Басет ал Меграхи.

Свободата на Меграхи сега е по-важна от евентуалното връщане на 2.7 милиарда долара, които Либия изплати като обезщетение на жертвите на атентата.

"Най-важното е да си върнем Меграхи, а не да си възстановим парите, защото той е по-важен от парите. Убедени сме, че един ден ще бъде доказано пред света, че нямаме нищо общо с Локърби”, казва Сейф ал Ислам.

Арабската лига не е единна за искането на Кадафи

Междувременно стана ясно, че в проекта за заключителен документ на Арабската лига, която се събра в понеделник, не се споменава либийското искане за скъсване на отношенията с България, предаде АП.

Триполи настоя за прекъсване на дипломатическите и икономически връзки с България заради помилването на шестимата медици, освободени през миналата седмица и прехвърлени в София.

Министърът на външните работа на Султаната Оман Юсеф бин Абдала съобщи по-рано в понеделник, че Арабската лига ще разгледа искането на Либия по време на срещата в Кайро.

Станишев не е “крайно притеснен” за българите в Либия

Външно министерство поддържа връзка с българите, които живеят вЛибия, каза премиерът Сергей Станишев в понеделник по повод заплахите на Триполи да скъса отношенията си със София и да изгони пребиваващите в Джамахирията български граждани. За сега нямаме основания да сме крайно притеснени по този въпрос, обясни Станишев. По данни на МВнР в Либия има около 2000 българи.

 

Специалист по проблемите на Близкия изток заяви за Kafene.net, че страните от Арабската лига едва ли ще последват призива на Либия. Доктор Мохамед Абдел Рахман от британския Институт за Близкия изток заяви, че Либия и полк. Муамар Кадафи са напълно компрометирани в очите на повечето арабски държави, но не изключи възможността Триполи да прекъсне едностранно дипломатическите връзки с България, за да намали напрежението в Либия. Той каза, че режимът в Триполи е подложен на силен натиск от страна на семействата на заразените с вируса ХИВ деца, които настояват за скъсване на дипломатическите връзки и изгонване на всички български граждани от страната.

Д-р Абдел Рахман припомни, че населението в района на Бенгази е враждебно настроено към полк. Муамар Кадафи и използва всеки удобен случай, за да демонстрира своята неприязън. В същото време, в самата Арабска лига трудно може да бъде постигнат консенсус по въпроса за отношението към случая с шестимата медици. Това, което може да постигне Кадафи, заяви експертът, е декларация, съдържаща критични забележки към София.

Изнудването се услажда

Възмущението на Либия от “предателството” на България най-вероятно има за цел запазване на фасона. Заплахите на Триполи, че ще отправи призив към членовете на Арабската лига да преразгледат отношенията си с България, показват обаче нещо друго - изнудването се услажда, когато носи успех. Та нали заложничеството на българките, които още не бяха гражданки на ЕС, когато либийското правосъдие ги арестува, си беше чиста проба гангстерски акт, пише германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг" в понеделник.

ЕС демонстрира солидарност с България за освобождаването на петте български медицински сестри и палестинския лекар България заслужава тази солидарност и занапред, ако режимът на Кадафи се опита да я постави под натиск, коментира вестникът.

Междувременно Панафриканска правозащитна група по призив на Либия осъди България заради помилването на медиците.

Председателят на организацията Брахима Коне коментира, че помилването е незаконно и съответните процедури не са били спазени. Според него България е проявила голямо неуважение към заразените с вируса на СПИН либийски деца и техните семейства и случаят е завършил по грозен начин, с обвито в потайност помилване.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят