Според шеф на германското разузнаване арестът в Кьолн вероятно е предотвратил атентат

Ханс-Георг Маасен

Арестът тази седмица на тунизиец, заподозрян в създаването на биологични оръжия вероятно е предотвратил терористична атака, съобщи ръководителят на германската Федерална служба за защита на конституцията Ханс-Георг Маасен, цитиран от ДПА.


Двадесет и деветгодишният тунизиец идентифициран като Сиеф Аллах Х. беше арестуван в западния град Кьолн след като по време на обиск в апартамента му във вторник беше намерено отровното вещество рицин.


Разследването по случая още не е завършило, но "цялостната картина от намерените досега улики показва с висока вероятност, че е бил осуетен терористичен акт", каза шефът на вътрешното разузнаване за днешното издание на в."Райнише пост".


Мъжът е имал достатъчно материал в апартамента си, за да произведе между 250 и 1000 силно токсични дози рицин, в зависимост от начина на използване, пише "Райнише пост".


Според вчерашно изявление на прокуратурата обаче няма данни мъжът да е имал конкретен план за терористично нападение или да е бил член на терористична организация.


Правоохранителните органи насочиха вниманието си към неговите действия, когато той поръчал 1000 шишенца със семена, съдържащи рицин и електрическа кафемелачка по Интернет.


В началото на юни мъжът успешно съумял да произведе рицин - отрова, която може да е смъртоносна дори в малки дози.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа