Според шефа на НЗОК проблемът на болниците е, че се управляват от “ниски хора“

Според шефа на НЗОК проблемът на болниците е, че се управляват от “ниски хора“

Според управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев проблемите, които възникват по места в системата, се дължат на кадрови проблем, свързан с лошото управление на болниците.

“В казармата има една команда, която се казва “равнис“. Характерното за нея е, че никой не може да бъде по-напред и никой не може да бъде по-висок от първия в редицата. Та този принцип е абсолютно приложим когато оценяваме резултатите на медия, болница, министерство, правителство. Големият проблем в нашия сектор е кадровият, защото на първите места в болниците на много места са ниски хора и това място, което те заемат определя и политиката, която провеждат. Проблемите, които излизат, са на места, където ръководителите на тези болници са прекалено ниски“, коментира в сряда Дечев пред бТВ.

По думите му тази тези се потвърждава и от факта, че през тази година парите в системата са повече, а броят на пациентите в областите, където възникват проблеми като химиотерапия и лъчелечение – повече.

"Моята теза я потвърждават цифрите, ако говорим за онкология, броят на пациентите, които са обслужени, за които касата е платила, е с 500 по-малко, отколкото миналата година за същия период. В същото време средствата, които са отделени като бюджети на болниците за броя болни, е с минимум 8% на всяка болница в повече отколкото миналата година", обясни Дечев.

“Прекалено се забавиха действията от страна на министерството като реакция на начина, по който се управляват болниците с проблеми. Отдавна трябваше да се реши това кадрово и там където една болница не може да постига резултати, да се търсят други управленски решения“, коментира Дечев.

Той допълни, че проблемът с болниците е от начина, по който се управляват и дали техният собственик ще реши да предприеме действия или не, това си е вече негово право.

“Известна ми е политиката на някои директори на болници, които пренасочват тези средства в дейности, които има повече печалба. И при провеждане на тези политики, там се проявяват и тези проблеми. Защото средствата са пренасочени за други дейности в болницата”, заяви още Дечев.  

Споделяне

Още от България