Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Според шокиращ запис недоносеното бебе било оставено да умре

1 коментар
Според шокиращ запис недоносеното бебе било оставено да умре

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и прокурори от Велико Търново изнесоха в петък стенограми от потресаващи разговори между лекари в горнооряговската болница, от които според Цветанов става ясно, че роденото недоносено бебе там е било живо 24 часа и след това "предумишлено умъртвено".

Бе обяснено, че стенограмите са разсекретени и оповестени, тъй като медицинската общност и депутати протестираха бурно срещу "полицейщината" и действията на властите спрямо четирима лекари в болницата, които бяха арестувани, но в четвъртък пуснати, след като прокуратурата не откри данни за престъпление.

Стенограми от разговорите между лекарите

“Ами извинявай, че те безпокоя. Ей сега един доктор ми звъни за бебето. Тъй. И аз се чудя защо той не ти се обади на теб, че минава през мен, да ти се обаждам. Значи, притеснен, защото трябвало да се реши въпросът. Да кажем на майката, че е живо, да я прехвърлим в родилното и т н. И викам, добре, какво ще стане. Ние не можем да гледаме туй бебе. Ами ще си го гледаме ей тъй. Да, ама, като толкова е мислил вчера, като се е родило в 3 часа защо не са извикали... 600 грама е, защо не са извикали неонатолозите и тъй нататък” Аз туй му казах, че ние сме атакуеми. Разбира се. Защо толкова късно ще търсим Плевен, какво сме правили. Ами тогаз там да го набере и какво? Викам ще направим име, ние никъде не иска да го направи и нищо”...

Още

Независимо от шокиращото съдържание на разговорите, случаят със смъртта на недоносеното дете на 17-годишна родилка от Лясковец оставя множество въпросителни, а показанията до момента са противоречиви. Това, което със сигурност става ясно от оповестените стенограми е, че лекарите от болницата са паникьосани от факта, че плодът проявява признаци на живот и не знаят какво да го правят.

От казаното се разбира, че новороденото е живяло 24 часа и през това време не е предприето нищо. Разменят се реплики от рода на: “Как да го убиеш?“, “По-добре да го хвърлиш в кофа“, но според подслушаните думи на един от дежурните лекари детето е починало само, без “да го закачат“.

Спорен е и въпросът дали плодът е бил в 21-ва или 23-та седмица.

От обяснения на главния прокурор Борис Велчев стана ясно, че е имало досъдебно производство срещу управителя на горнооряховската болница във връзка с икономически престъпления. В рамките на това разследване са били използвани специални разузнавателни средства (СРС) и са били засечени скандалните разговори между лекарите по случая с недоносеното бебе. Според Велчев записите правилно са били разсекретени и оповестени, но достатъчно "отвратителни", за да ги коментира.

Разговорите

Наблюдаващият прокурор Светослав Калчев съобщи, че детето е родено на 28 ноември около 15.00 часа в горнооряховската болница. Разговорите, които шефът на болницата д-р Миролюб Кожухаров е провел, са на 29 октомври следобед. В тях става ясно, че детето е още живо.

Първият разговор е проведен в 14.44 часа. Мъж се обажда на директора на болницата в Горна Оряховица Миролюб Кожухаров. Казва му, че “ей сега един доктор му звънял за бебето, притеснен“. Кожухаров пита другия мъж защо д-р Лазаров не е извикал неонаталог.

От него става ясно, че д-р Стефан Лазаров, който е израждал бебето, от самото начало е казал на майката, че то е мъртво, а всъщност плодът е жив. Анонимният мъж и д-р Кожухаров коментират, че майката не иска детето, а то още е живо.

Това противоречи на думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, който обяви от парламентарната трибуна, че става въпрос за желана бременност, но не прочете тази част от водените разговори.

Кожухаров упреква д-р Лазаров, че толкова часове след раждането не е направено нищо и не е повикан неонатолог. “Излиза, че всички вкупом сме уморили бебето нарочно“, заявява участник в разговора. “Сега попаднахме в капан, когато всеки ход е грешен вече“, е друга реплика.

Повдига се и въпрос за пари 900-1000 лева, които лекарите да дадат на жената, за да си гарантират спокойствие. Директорът на болницата заявява: ''Плащане, плащане, ама щяхме да избегнем, сега какво да го правим?". Не става ясно дали имат предвид майката на бебето и защо трябва да ѝ плащат. В последвалия разговор се коментира дали да не се каже на майката, че детето е живо.

В следващия разговор на същия ден в 15.24 часа събеседниците коментират, че вече са съучастници и осъзнават, че могат да бъдат съдени за предумишлено убийство.

Д-р Кожухаров говори с негов дежурен подчинен и още в началото казва "сега ми звъня шефа на Велико Търново“. Най-вероятно става дума за лекаря, изродил бебето, който на 1 декември е трябвало да оглави АГ отделение във великотърновска болница.

Кожухаров се интересува какво е състоянието на детето и какво да го правят. Той пита живо ли е, лекарят съобщава, че трябва да провери.

Има коментари, че е по-добре детето да се хвърли в кофа, но и реплики: “Как да го убие човек, бе? То не може да го убиеш. Как да го убиеш?“ От разговора става ясно още, че “Снежана е сложила детето във фризера, а Гинка го е извадила“.

Двамата обсъждат какво да правят и се уговарят случаят да бъде представен като аборт, а плодът като мъртвороден от самото начало. Кожухаров дава указания, преди "да се сложи във фризера при биологичните отпадъци", да се провери дали е под 600 грама.

В третия разговор в 16.10 часа събеседникът на д-р Кожухаров споменава: “Туй отиде при Андрей Баташов. Умря си“. Кожухаров пита “Само си умря?“. Следва отговор: “Еми само ми, няма да го закачаме, я“. Д-р Кожухаров заявява: "Просто няма такова, че е живяло, никой не е виждал, не е чул''.

"Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс", каза министър Цветанов в парламента.

Лекарите признават за разговорите, но отричат убийство

Лекарите от Горна Оряховица, разследвани за смъртта на новородено, потвърдиха, че са водили помежду си телефонните разговори, които бяха огласени. Те обаче отново заявиха, че става дума за спонтанен аборт на мъртъв плод, който е имал автоматични потрепвания.

Д-р Кожухаров заяви пред медиите, че записите са правени 24 часа след като бебето е било вече мъртво. Той се придържа към версията, че още с раждането плодът е бил мъртвороден и въпреки, че след това се е движил, става въпрос за първични реакции, а не за живот.

“Аз като кажа "живо ли е", имам предвид дали бебето има потрепвания, за да го сложим в камерата. Аз ако съм знаел, че ме подслушват, е нямало да говоря точно по този начин. Ние така говорим, аз няма по телефона да говоря с доктора: Какво става, още ли има фибрилации?“, оправда се шефът на болницата.

Той заяви, че още на видеозона д-р Лазаров е видял вътреутробно, че плодът няма сърдечна дейност.

"Аз си познавам думите, познавам си начина на изказване, но това е направено, след като е установено от много, много лекари, че става въпрос за този плод, че е починал", коментира д-р Михаил Милатович.

Всички в отделението продължават да настояват, че става въпрос за абортивен плод, роден без признаци на живот. "Без сърдечна дейност, в 20-21-ва гестационна седмица, погледнете за какво става въпрос. Без сърдечна дейност, никой не казва, че родено живо бебе, то е плод", заяви д-р Димитринка Димитрова, акушер-гинеколог.

Здравният министър: Срам ме е

"Мен ме е срам за всичкото това нещо, какво да ви кажа повече?”, бе реакцията на здравният министър Стефан Константинов. Според него това е криминален случай, по който трябва да се произнесе следствието. Стандартите са категорични, че над 600 грама и над 22-ра седмица, става въпрос за раждане, добави Константинов, който е гинеколог.

Според информацията, изнесена от вътрешния министър, има достатъчно доказателства от ехографа, че плодът е бил на 23 седмици и пет дни, т.е. малко преди шестия месец. Лекарите твърдят обаче, че бременността е била в 21-вата седмица.

"И след като се говори, че бебето е дишало, какво повече да го коментираме?! Дори да е аборт, чисто технически, дали му е било писано, статистиката казва, че тези деца живеят малко, но какво трябва да бъде човешкото отношение... Тук не говорим даже за медицинска етика. Тук става въпрос за нещо съвсем различно”, заяви Константинов.

По думите му е много важно да се види заключението на съдебномедицинската експертиза, която се прави в Александровска болница. "Аз не мога да си представя, че тези неща са говорени по телефон и не могат да се потвърдят", каза още здравният министър.

Попитан дали трябва да се отнеме правото на тези лекари да практикуват, той посочи, че това ще реши Етичната комисия към Лекарския съюз.

Полицията пробва да изземе телефони на доктори без съдебна заповед

Сутринта в петък стана известно, че полиция е влязла изненадващо късно в четвъртък в дома на директора на болницата в Горна Оряховица д-р Миролюб Кожухаров, за да изземе мобилните телефони на него и цялото му семейство. След консултация с адвокат обаче Кожухаров отказал да предаде телефона си, тъй като полицаите не са имали съдебна заповед за това.

Депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров съобщи пред БНР, че той е дал указания на Кожухаров да не предава телефона си. "Аз снощи бях в парламента, когато се обади шефът на болницата. Аз си позволих лично да му дам указания да не изпълнява незаконосъобразни разпореждания на полицията. Но съм изумен, че в 21-ви век в България, член на ЕС, може да се вихри милиционерщина. Днес ще се опитам да изясня дали това е по указание на министъра на вътрешните работи, или е нечие своеволно действие. Ако е своеволно действие, този, който си го е позволил, трябва мигновено да се маха от там", заяви Гяуров.

Паралелното оповестяване на разобличаващите стенограми от разговорите на лекарите стана по същото време, когато Българският лекарски съюз даваше предварително планирана пресконференция срещу полицейския произвол срещу колегите им. Разкритията хвърлиха БЛС в голям конфуз. Председателят на Етичната комисия на БЛС Милан Миланов каза, че ще проведат собствено разследване по случая. Ако се докаже, че има непрофесионални действия от страна на колегите, те ще бъдат изключително сурово наказани от нашата комисия, заяви той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Анонимен
    #1

    кои го е остажил да умре??

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.