Според собственика на катастрофиралия автобус машината е била изправна

Снимка: БГНЕС

Катастрофиралият на магистрала "Струма" автобус не е имал никакви технически неизправности. Това заяви пред БНТ собственикът на агенцията "Беса Транс" Беким Хаджиу. При инцидента загинаха 45 души, сред които и деца.

Хаджиу обясни, че самият той също е пътувал със семейството си за екскурзията до Истанбул. Возели си на друг автобус. Той разбрал за инцидента след като минал границата. Взел такси и се върнал на мястото на катастрофата. В моента бизнесменът е в България, наел жилище и иска да се на разположение на разследващите инцидента.

Автобусът е минал през сервиз преди екскурзията, заяви Хаджиу.

"Преди да тръгнем за Турция им правим сервиз, контролираме, пък дори когато стигнем в Истанбул и там ходим на сервиз да се контролира, превозваме пътници, да видим каква е ситуацията. Всичко беше наред и натам и когато бяхме на сервиза там. Когато има нещо ни казват веднага да го оправим", обясни той.

Според него няма как някой от пътниците да е вакарал леснозапалимо вещество в рейса, защото граничните проверки били строги. Версията за пълни с нелегално гориво туби, които са спомогнали за пожара, при който загинаха пътниците, се появи след катастрофата. Тя бе отхвърлена от българските разследващи.

"Има туби във всеки автобус, те са с вода, всеки автобус трябва да ги има за всеки случай. Това е резервна вода. Строги контроли на влизане в България, багаж, шофьор - всичко - какво се носи", каза собственикът на "Беса Транс".

По думите му рейсът е произведен през 2007 г., а той го купил преди три години. Автобусът има ограничения на скоростта и не може да се движи с над 100 км./ч., твърди той.

Хаджиу отказа да коментира някои въпроси с обяснението, че тече разследване. Един от тях е за лиценза на фирмата му. Според македонските власти при митнически проверки не е отразено той да е имал лиценз за международен превоз на пътници.

"Можем да кажем с категоричност, че фирма "Беса Транс" притежава лиценз за извършване на транспортна дейност на територията на Европа и за извършване на туристическа дейност отново на територията на Република Северна Македония и извън РСМ", заяви адвокатът на Хаджииу Любомир Таков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?