Според социалните непълнолетните майки намаляват

Според социалните непълнолетните майки намаляват

По данни на Агенцията за социално подпомагане през миналата година над 2 300 малолетни и непълнолетни майки са получавали помощи за отглеждане на дете. Броят им е намалял с около 200 в сравнение с 2017 годинна, съобщи БНТ.

От около 3 години малолетните и непълнолетни майки получават помощи под формата на ваучери вместо пари на ръка. В началото е имало опити за злоупотреби, тъй като майките ги ползвали за да купуват луканки, газирани напитки и други стоки, които нямат нищо общо с отглеждането на детето, разкязват социалните.

С ваучерите могат да се купят само стоки, необходими за бебето. Възможности за злоупотреби вече няма, защото магазините се отчитат пред социалните и прилагат фактури със закупените стоки.

“Те са 40 лева за едно дете, 45 лева ако са 2 деца и 100 лева за майката, която се води за оглеждане на дете до 1 година“, обясни Димитрийка Цанова, директор на дирекция социално подпомагане в столичния район "Люлин".

От фондация "Здраве и социално развитие" подкрепят младите майки от квартал факултета.

“Те идват на курс при нас, в който да развият родителските си умения. Например - учим ги как да се предпазят от бременност, учим ги също така, когато родят ако са бременни как да се грижат за своето бебе“, разказва Мила Гечевска, психолог от фондация "Здраве и социално развитие .   

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?