Според социалния министър има работа за 750 съкратени от ВМЗ-Сопот

До съкращенията във ВЗМ се стигна след като се провил опитът за продажба на предприятието

Предвидена е алтернатива за над 750 души, които се очаква да бъдат съкратени от ВМЗ-Сопот, заяви социалният министър в оставка Тотю Младенов в петък в пленарна зала.

 

По време на парламентарния контрол той обясни, че голяма част от тези хора ще бъдат заети в частния бизнес, който е дал заявки за работа. Други ще бъдат назначени по програми на синдикатите. Част от уволнените могат да се преквалифицират по линия на българо-германски центрове и след това да намерят работа, а от министерството поемат обучението.

 

Искаме да им предложим алтернатива, да имат възможност да изберат, каза министър Младенов. Той уточни, че кметовете на Карлово и на Сопот са дали заявка за работни места на работниците и служителите от ВМЗ по Оперативна програма "Човешки ресурси".

 

“Ние можем да им осигурим 500 души, като заплащането е 380 лева на месец плюс осигуровките, което е много над минималната работна заплата в страната“, посочи Младенов.

 

“Всичко зависи от инициативата на самите кметове и ако те се обърнат към нас с такъв проект, ние ще го финансираме“, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?