Според специалист в България може да се извършва трансплантация на матка

Д-р Георги Стаменов

В България има и специалисти, и оборудване за извършването на трансплантация на матка. Това коментира акушер-гинекологът от болница “Надежда“ д-р Георги Стаменов в сряда пред БНР по повод предложението на здравното министерство този метод да бъде разрешен у нас.

В Швеция, Съединените щати, Бразилия и Испания от няколко години се осъществява трансплантация на матка, за да могат жени с репродуктивни проблеми да осъществят мечтата си да имат дете.

“Това е възможност за жените, които са загубили или които са родени без матки, или чиято матка е унищожена по някакви причини, да станат майки и да износят успешна бременност. Нещо, което допреди няколко години се смяташе за утопия и за немислимо, вече е осъществимо“, коментира той.

Когато една жена е родила и не планира да има други деца може да стане донор.

“За донора това е една обикновена хистеректомия. Остава същият нейният живот. Емоционално може би животът ѝ ще стане по-хубав, защото ще е успяла да дари на някого част от себе си, за да осъществи репродуктивните си възможности. Иначе чисто медицински погледнато, една матка при кървене, при миоми се маха. Операцията за донора е горе-долу същата, както при отстраняването на матката, рисковете са горе-долу са едни и същи“, заяви той.

Д-р Георги Стаменов вярва, че новият метод ще предизвика интерес в България, защото българинът е чувствителен на тема дете и много майки биха дарили матки, стига да са съвместими с дъщерите си например. Специалистът смята, че един такъв проблем събужда съпричастност и много хора биха искали да помогнат.

Преди трансплантацията се прави изследване за съвместимост между донора и реципиента, но за разлика от отхвърлянето на други органи, при матката процедурата завършва с обичайна хистеректомия.

“Реципиентът трябва да има замразени ембриони, които да се имплантират във вече прихваналата се матка - в трансплантирана матка засега забременяване по естествен път не е възможно, защото тя се трансплантира без маточните тръби“, посочи д-р Стаменов.

За момента водещи са шведските медици. Там има вече над десет трансплантирани матки и няколко родени бебета.

Ако в България методът започне да се прилага успешно, това би ни поставило сред челните държави в трансплантологията, смята той.

Споделяне

Още по темата

Още от България