Според Станишев поетапно влизане в Шенген би било грешка

Сергей Станишев

"Поетапно приемане на България в Шенген, първо за въздушните и морските граници и едва впоследствие за сухопътните граници, би било пореден прецедент в блокирането на страната по пътя към ядрото на ЕС", заяви евродепутатът и президент на ПЕС Сергей Станишев на обсъждане в ЕП на тема "Бъдещето на Шенгенското пространство".

Събитието беше организирано от Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, а Станишев председателства заседанието, се посочва в съобщение на офиса на евродепутата и бивш лидер на БСП.

Сред участниците бяха комисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос, директорът на Европейската агенцията за гранична и брегова охрана (Фронтекс) Фабрис Леджери, българският вътрешен министър Валентин Радев, евродепутати, представители на неправителствени организации, експерти.

Членството на България и Румъния в Шенген се превърна в централен въпрос дискусиите. Всички участници подчертаха подкрепата си за незабавно приемане на двете страни.

Комисар Аврамопулос отново заяви, че според ЕК двете страни са изпълнили всички критерии и няма формална причина за отлагане на решението. Комисарят също открои засиления обмен на информация между държавите членки, укрепването на външните граници, както и тяхното единно управление на европейско ниво, като основни елементи за укрепването на Шенгенската зона.

Станишев засегна и практиката държави-членки да въвеждат временни гранични проверки в Шенгенското пространство: "Не можем да позволим липсата на консенсус в Съвета по политики като миграцията и сигурността, да застрашават най-голямото постижение на Обединена Европа - свободата на движение и премахването на граничния контрол. Трябва да насочим ресурсите и усилията си в борба с общите ни предизвикателства, вместо да се пазим един от друг", категоричен бе лидерът на европейската левица.

"Този, който жертва основни свободи, за да постигне малко временна сигурност, не заслужава нито свобода, нито сигурност, и според мен, ако продължаваме да търгуваме едното за другото, накрая ще загубим и двете", заяви в заключение Станишев, припомняйки думите на Бенджамин Франклин.

Споделяне

Още от Европа