Нови разкрития за атентата в Бургас:

Според свидетел взривът е задействан дистанционно

Бойко Борисов: Терористите са дошли месец по-рано, може би от страна в Шенген

Гилат и Ицхак Коланги

"Миг преди взрива мъжът ми спореше с терориста", казва пред израелски медии във вторник една от тежко пострадалите при атентата на бургаското летише. Според нея взривното устройство е било задействано дистанционно.

Гилат Коланги, чийто мъж загива при атентата, още се лекува в отделението по изгаряния на болницата Тел а-Шомер.

 

Пред израелската частна телевизия Channel 2 Гилат Коланги разказва, че след като израелските туристи се качили в автобуса, към него се приближил непознат мъж, измъкнал няколко куфара от багажното отделение и сложил на тяхно място своята раница. Стоящи до автобуса израелци веднага поискали от непознатия мъж да си вземе раницата и да върне куфарите, но той отказал да го направи и започнал да се кара с тях.

 

Сред туристите, участвали в разправията, били и съпругът на Гилат Ицхак (Ицик) Коланги и неговият приятел, също загинал при атентата, Амир Менаше.

 

Докато мъжете спорели, бомбата се взривила. Коланги предполага, че съучастник на терориста, наблюдаващ ставащото от разстояние, и привел в действие врзивното устройство.

 

Следствените органи проверявали това свидетелство и го сверявали с казаното от други очевидци. Казаното от Коланги потвърждава една от версиите за атентата – че заснетият от камерите на летището терорист не е самоубиец и че бомбата се е взривила преждевременно.

 

Борисов: Терористите са дошли месец по-рано, може би от страна в Шенген

 

Самоличността на атентатора обаче още не е установена, но се знае откъде е дошъл, каза министър-председателят Бойко Борисов във вторник. По думите му към момента ДНК профилът и пръстовите отпечатъци не водят до регистрирано от службите по света лице.

 

"Не заем каква е неговата самоличност, знае се кога е пристигнал, предполагаемият полет, от къде е дошъл. Може да се окаже, че е влязъл в България от държава, член на Шенгенското пространство. Това е хипотеза, която проучваме с някои европейски служби”, посочи премиерът.

 

От думите му стана ясно, че със сигурност терористът е имал съучастници, но не посочи броят им. Всички те са пристигнали у нас месец преди атентата на 18 юли, стана ясно от изявлението на премиера, с което се опровергава предишната версия, оповестена миналата седмица от вътрешния министър Цветан Цветанов, че атентаторът е пребивавал в България между 4 и 7 дни преди да взриви автобуса.

 

"Те са дошли близо месец преди това, сменяли са автомобили на лизинг, движили са се в различни градове, за да не ги видят заедно, на нито една от камерите не излизат повече от един човек от тези, които търсим. Това са изключително опитни хора, които са спазвали абсолютна конспиративност и само шанс да попаднем на взрива или подготовката на взрива е можело да го предотврати", коментира Борисов след среща в Министерския съвет със съветника по антитероризъм на американския президент Барак Обама Джон Бренън.

 

Автобусът бе взривен на 18 юли на паркинга на бургаското летище, докато група израелски туристи, пристигнала с чартърен полет на почивка в Слънчев бряг, товариха багажа си. Загинаха пет израелски граждани, един българин и атентаторът. Тридесет и пет израелски туристи бяха ранени и след като им бе оказана помощ в България, на следващия ден бяха върнати в родината си.

Още по темата
Още от Свят