Според Свинаров няма корупция във висшите етажи на властта

Като чисто политическа и предизборна атака определи министърът на отбраната Николай Свинаров искането на опозиция за проверка на сключените и планираните военни сделки на стойност над 5 милиарда лева. Министърът не се нае да каже има или няма корупция при проектите за модернизация на армията, но посочи, че това е работа на правоохранителните органи.

В интервю за Би Ти Ви обаче той уточни, че "целта на политическия удар не са злоупотребите, целта на политическия удар е, че се прави модернизация, без да са ясни параметрите на тази модернизация".

В сряда 1 глас не достигна на дясната и лявата опозиция да прокарат предложението на Демократи за силна България (ДСБ) за формиране на временна анкетна комисия в НС. Междувременно президентът Първанов, на когото лидерът на ДСБ Иван Костов писа по повод незаконните, според него, сделки и договаряния, обяви, че ще разпореди проверка и ще информира политическите сили в парламента за резултатите. Първанов обаче категорично отказа да свиква специален Консултативен съвет за модернизацията на армията, тъй като контролът върху тази дейност е на парламента.

В неделя министър Свинаров припомни, че още през май 2004 г. МС е взел решение за 11 приоритетни проекта в отбраната и че около 10 месеца никой не е коментирал дали това решение е правилно или неправилно.

ДСБ поискаха разследване на договорките и временно спиране на сделките след като преди три седмици КСНС върна за доработване внесената от правителството нова Стратегия за сигурност, на базата на която трябва да се изработят и приемат нова военна доктрина и план за модернизация, отговарящи на актуалните предизвикателства. Опозицията подкрепи позицията на ДСБ, че без тези документи сключваните и планирани от министерството на отбраната доставки са незаконни и непрозрачни.

Според Свинаров обаче, параметрите са "уточнявани както на национално ниво, по конституцията и законите на страната, така и от нашите партньори от НАТО и ЕС".

"Нещо повече, в някои от процедурите, в които ние продължаваме да имаме съмнения, с оглед променената и динамична ситуация на европейската сигурност, ние ще направим допълнителни консултации, както с НАТО, така и със системата за сигурност в рамките на ЕС", добави министърът.

Той потвърди допускането си, че е възможно израелската фирма Елбит, избрана за модернизира съветските хеликоптери на българската армия, да е представила нередовни документи. Свинаров обаче повтори, че пленарната зала не е мястото, където трябва да се прави проверка за истинността на документи.

"Така че ние ще направим нашите проверки и няма да вземем решение, което да се основава на фалшиви документи. И за да отговоря на въпроса ви дали има корупция в системата на модернизация по проектите в българската армия, аз не мога да отговоря отрицателно или положително на този въпрос. Все пак, мога да уверя и Иван Костов, и всички представители на опозицията, и цялата българска общественост, че няма корупция на висшето ниво на властта, а ако има някакви индикации за корупция, в държавата, има достатъчно охранителни органи, които както досега, така и занапред, ще вземат своите мерки в това отношение", каза Николай Свинаров.

Процесът на модернизация на армията трябва да се използва за съживяване на българската икономика, заяви пред БНР ген. Никола Колев, началник на Генералния щаб.

Без да се ангажира със срокове, той определи като "крещяща" необходимостта това да се случи.

Депутатът от СДС Никола Николов обяви пред БНР, че той лично подкрепил създаването на комисия за проверка на сделките не заради съмненията за далавери и подкупи, а защото трябвало да се "разгледа готовността на българската икономика да поеме толкова големи инвестиции, които са в рамките на около 5 милиарда евро през следващите години, за модернизация на българската армия".

За съжаление в сега провежданите конкурси няма такава цел и такъв приоритет, добави Николов.

Той повтори тезата на лидера на ДСБ Иван Костов, че сключваните от сегашното правителство сделки далеч надхвърлят мандата както на това, така и на следващото управление, а съответно натоварват държавата с изплащане на задълженията. Затова, според депутата от СДС, е необходим консенсус в парламента върху ясен план за модернизацията.

Трябва да дадем приоритет на тия сделки и на тези фирми, които наистина ще възродят българската отбранителна промишленост, машиностроенето и всички отрасли, които биха участвали в тези инвестиции, в противен случай ще имаме проблем, уточни Николов.

Той посочи като "много характерен" примера с търга за корветите, където, според слухове (тъй като конкурси са обвити в тайнственост), е спечелила фирма, която няма намерение да строи тези кораби в България.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?