Според СЗО разпространението на коронавируса се забавя

Американец е починал от болестта в Ухан

Според СЗО разпространението на коронавируса се забавя

Разпространението на новия коронавирус се забавя, сочат данни, публикувани от Световната здравна организация.

Според тях съотношението на броя на новите заразени към общия брой пациенти през февруари намалява в сравнение с януари.

Към момента общият брой на заразените с коронавирус се приближава до 35 000 души, а жертвите на болестта са 722.

Според Майкъл Райън, изпълнителен директор на СЗО за спешни програми, твърде рано е да се правят предположения, че пикът на болестта е преминал.

В същото време генералният директор на организацията съобщи, че на 5 февруари е регистриран най-големият брой заразени за един ден от началото на епидемията.

Междувременно стана ясно, че американец е починал от новия коронавирус в епицентъра на заразата Ухан. Това изглежда е първият потвърден смъртен случай на чужденец от болестта, съобщи Франс прес.

"Можем да потвърдим, че 60-годишен американски граданин е установен като носител на коронавируса и е починал в болница в Ухан на 6 февруари", заяви говорител на американското посолство в Пекин.

Петима британци са били диагностицирани с китайския коронавирус във Франция, след като са били в контакт с човек, който преди това е бил в Сингапур.

Новите случаи включват и дете на 9 години, съобщи министърът на здравеопазването Анес Бюзен, цитирана от Ройтерс. Тя каза, че заразените не са в тежко състояние. Общият брой заразени с коронавируса във Франция е 11.

Бюзен посочи, че новите случаи са група, заразила се от един човек. Той е британец, върнал се наскоро от Сингапур, където е бил от 20 до 23 януари. След това пристигнал във Франция за четири дни.

Министърът съобщи, че туристите са били отседнали в планинския ски курорт Контамин-Монжоа в Източна Франция. Властите са затворили временно две училища в района. 

Броят на жертвите на коронавируса продължава да се увеличава и те вече са 722, а броят на заразените е почти 35 000. Излекувани и изписани от болница са над 2000 души. Данните са на националната здравна комисия на Китай.

Наличието на коронавирус е потвърдено в 25 държави. Хиляди остават блокирани на няколко круизни кораба в различни точки на света.

От Световната здравна организация предупредиха за остър недостиг на предпазни облекла и маски, като разликата между търсенето и предлагането е около 100 пъти. Експерти призовават да не се спекулира с цените на тези стоки.

Особено силно се усеща нуждата им в Ухан. За града, от който тръгна заразата, заминават още допълнителни медицински екипи. Местната администрация прави всичко възможно, за да овладее ситуацията, включително и да помогне на местните производителите на маски, ръкавици и защитни облекла.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?