Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Според търговци на ток НЕК е големият печеливш от борсовите скокове

От януари играчите на свободния пазар ще могат да фиксират за година цената на електроенергията

2 коментара
Според търговци на ток НЕК е големият печеливш от борсовите скокове

Търговци на електроенергия смятат, че сега наблюдаваните флуктуации и скокове на цената на тока на енергийната борса у нас са резултат от изкривяване на свободния пазар, принос за което имат и законовите поправки, изваждащи от 1 януари 2018 г. на борсата всички производители на ток с мощност над 4 МВ, но позволяващи до края на годината държавната "Национална електрическа компания" (НЕК) за продава електроенергията от възобновяеми източници.

Точно тази възможност, според Асоциацията "Свободен енергиен пазар" (АСЕП), дава на НЕК допълнителен инструментариум за влияние върху постигнатите цени на енергийната борса. Това може да става чрез контролирано производство от ВЕИ централи, чиито продажби на борсата електрическата компания е поела, и оферирани цени за продажба. В писмо до премиера, енергийния министър, регулаторния шеф и председателя на парламентарната енергийна комисия, разпространено в четвъртък, организацията посочва, че постигнатите в последно време високи борсови цени на доставките на базова електроенергия за следващия ден (207 лв./МВтч в понеделник), в комбинация с определената от Комисията за енергийно и водно регулиране прогнозна пазарна цена от 70 лв./МВтч, облагодетелстват НЕК.

Отклоненията между прогнозната и реалната цена – в джоба на държавата

Държавната компания получава шанс за извънредни приходи за всяко отклонение между прогнозната и реалната борсова цена. Това дава допълнителен стимул за непазарно поведение с цел завишаване на постигнатите цени на "Българската независима енергийна борса" (БНЕБ), посочват търговците.

"Подобни нетърговски практики и вътрешнохолдингови договорки прозират и в поведението на ТЕЦ "Марица Изток 2", който непрекъснато ограничава производствени мощности с неясния аргумент "Търговски график-резерв“, пише още в писмото на АСЕП. В него се допълва, че "освен че намаленото предлагане е сред основните причини за драстичния ръст на цената на БНЕБ, ограничаването на централата допринася за допълнително утежняване на финансовото ѝ състояние, въпреки заявката за спешни мерки за стабилизация". Асоциацията изчислява, че при цена на въглеродни емисии от 25 евро/тон, ТЕЦ "Марица Изток 2" би си гарантирала добри приходи от предлагане на пикова енергия. Въпреки това държавната централа ограничава участието си на борсата за ток.

Идея държавната ТЕЦ да стане маркет-мейкър

АСЕП призова управляващите за предприемането на реални и добре премислени този път мерки за решаване на проблеми с предлагането на електроенергия само от държавните производители. Търговците смятат, че трябва да има регистриран търговски участник на БНЕБ, чиято функция да е поддържане на определено ниво на цена  купува/продава,  както и съответните количества, т.е. купува/продава от началото до края на борсовия ден. Цените, които маркет-мейкърът ще определя, трябва да са максимално близки до пазарната реалност, коментира асоциацията.

"Предвид факта, че ТЕЦ "Марица Изток 2" има около 50 МВт базов товар, продаден за календарната 2019 г. , считаме, че за добро решение именно тази централа да поеме позиция на маркет-мейкър на БНЕБ", пише в писмото.

Търговците смятат, че липсата на разнообразни възможности за хеджиране и покупка на електроенергия за свободния пазар ще продължи и в първите месеци на 2019 г.

От 2019 г. борсовите играчи с опция да фиксират цените си

Изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов обаче посочи пред Mediapool, че ръководеният от него борсов оператор е подписал споразумение за сътрудничество с Европейската енергийна борса (European Energy Exchange – EEX). "То предвижда ЕЕХ да предложи деноминирани в евро български финансови фючърси за продукти със седмична, месечна, тримесечна и годишна база, чиито финансов сетълмент се основава на постигнатата референтната цена на пазар "Ден напред“ на БНЕБ" обясни той.

По думите му стартирането на търговията с финансовите деривативи е предвидено за първата половина на 2019 г. "Сътрудничеството ни с ЕЕX определено ще укрепи регионалните ни позиции и ще допринесе за толкова важните за пазара референтни цени за дългосрочните продукти. Практически това е още един инструмент, който дава възможност на търговските участници да фиксират цената на електрическата енергия в дългосрочен период (до 1 година), като по този начин могат да хеджират риска си", посочи още Константинов.
 
Той припомни, че борсата работи за обединение на пазарите "Ден напред“ и "В рамките на деня“ с Македония, Сърбия, Гърция, Хърватия и Румъния, които според него ще увеличи предлагането и ликвидността на обединението и това ще нормализира обстановката.

Студът също с принос за ценовия скок

Константинов отново повтори, че цените на доставките на ток за следващия ден се определят само от подадените на борсата обвързващи оферти купува и продава, които формират клиринговата цена за всеки един час на доставка. Той допълни, че фактор за поскъпването на борсовите цени е и застудяването преди дни, които повишава търсенето на електроенергия.

"В подобна ситуация е съвсем логично цените да се увеличат, още повече, че страната ни все още не е част от пазарно обединение, което би позволило най-ефективно оползотворяване на преносния капацитет и би ни предпазило от резките пикове и спадове на цената", смята шефът на БНЕБ.

Според него твърденията за драстични поскъпвания се отнасят за изолирани часови интервали. Данните на борсата обаче сочат, че тези пикове са точно в часовете, когато работят предприятията и това е проблемът на бизнеса.

Поскъпването било под резултатите на съседните борси

"Ако трябва да гледаме обективно на пазарната ситуация, средната цена на електрическата енергия изтъргувана на пазар "Ден напред“ е под 39 евро, което е далеч от цените от началото на седмицата, които разтревожиха бизнеса.  По отношение на цените спрямо съседните страни, данните за изминалия месец ноември показват, че средната цена за база на БНЕБ е била 45.57 евро. За същия месец аналогичната цена на румънската борса OPCOM e била 60.60 евро, а на унгарската HUPX – 63.65 евро. През октомври средната цена на нашата борса е била 51.96 евро, на румънската – 61.67 евро, и на унгарската – 64.5 евро", даде примери Константинов.

В отговор на критиките на бизнеса, че на борсата не се предлагат достатъчно количества енергия в гъвкави продукти, той посочи, че от началото на 2018 г. предлаганите обеми са значително нараснали именно заради извеждането на централите над 4 МВ на свободния пазар.

БНЕБ призна, че гъвкавите продукти са малко

"Действително, гъвкавите продукти са по-малко предлагани на нашата платформа в сравнение с базовите, при които имаме доставката на еднакво количество електрическа през 24-те часа на денонощието. Това обаче е обосновано изцяло от вида на производство и конкретните търговски стратегии на пазарните участници", посочи Константинов. 
Според него в трите сегмента на търговията с ток на борсата – дългосрочни договори, "Ден напред" и "В рамките на деня", се предлага максимален набор от продукти, позволяваще на всеки търговски участник да моделира търсенето или предлагането на електрическа енергия, така че да минимизира небалансите и съответно загубите си.

Борсовият шеф коментира и напускането на борсовия пазар от участници. Те са общо шестима, трима от които са били отстранени от пазара на електрическа енергия от Електроенергийния системен оператор", а останалите трима са решили да изтеглят бизнеса си от България. На тяхно място обаче се били регистрирали нови участници и технитя ръст бил значителен.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Територия на Мики Маус
    #2

    БНР,днес,12 плюс 3,директорът на бокрсата се обясняваше! Средни борсови цени 39 евро за Бг, при 40 за Румъния и над 60 за Гърция! Въпреки колебанията! Който го е страх от мечки-дане ходив гората. Койтоне иска борсови цени на тока-да съакцьонерства в АЕЦ-Белене! И да си получава ток от там!

  2. Територия на Мики Маус
    #1

    Пак набедиха държавното! Колко удобно! Представям си обачекакви щесацените следевентуална прРРРРИватизация!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.