Според Тилърсън Русия не спазва договорите за разоръжаване

Според Тилърсън Русия не спазва договорите за разоръжаване

Русия е нарушавала споразуменията за неразпространение на оръжия за масово поразяване. Това заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън в речта си пред годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Той подчерта, че Москва и Вашингтон носят особена отговорност за поддържането на режима за неразпространение на оръжията за масово унищожение. В същото време, според него, последните години Русия “понякога е действала по начин, който отслабва световните норми и подкопава принципа за отговорността на нациите”.

Тилърсън по-специално обвини Русия в неспазване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, в нарушаване на "гаранциите за безопасност, дадени в края на Студената война“ и в опити да се "отслаби независимостта" на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) при “разследването на тайни ядрени програми“.

Ако Русия “иска да възстанови своята роля на заслужаващо доверие лице за разрешаването на кризата около Северна Корея“, тя трябва да демонстрира привързаност към спазването на ангажиментите за ядрената безопасност и контрола над въоръженията, отбеляза държавният секретар. “Призоваваме Русия да проучи как може по-добре да поддържа усилията за неразпространение (на оръжията за масово поразяване)", добави Рекс Тилърсън, чието изказване бе разпространено на сайта на Държавния департамент. 

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?