Според Тръмп американската полиция е била обект на несправедливо отношение

Според Тръмп американската полиция е била обект на несправедливо отношение

Доналд Тръмп заяви, че американската полиция е била "третирана несправедливо". В интервю за Фокс нюз той изглежда искаше да защити белия полицай, убил миналата седмица чернокож мъж в Атланта, предаде Франс прес.

Полицаят Гарет Ролф бе обвинен в убийство, пет дни след като застреля младия афроамериканец Рейшард Брукс при задържането му. Трагедията съживи антирасисткия гняв в САЩ.

"Ситуацията е ужасна, но не може да оказваш съпротива на полицай", каза американският президент в интервюто за "Фокс нюз". "Надявам се той да получи справедливо отношение от съда, защото в нашата страна полицията е била третирана несправедливо ", добави той. "И още веднъж: не може да оказвате ей така съпротива на полицай. Те са влезли в ужасни пререкания и вижте как са приключили нещата. Много зле. Много зле", продължи Тръмп.

Видеозапис показва как след стрелбата по чернокожия полицаят го рита, докато той лежи на земята и кръвта му изтича, отбелязва АФП.

По-малко от три седмици преди това убийството от полицай на друг чернокож американец - Джордж Флойд в Минеаполис, предизвика мощна протестна вълна в САЩ и целия свят срещу расизма и полицейското насилие.

Във вторник Тръмп обяви, че се забранява използването на задушаващи хватки, освен ако е застрашен животът на полицай, и нареди да се реформира работата на полицията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?