Според Тръмп разкрилият разговора му със Зеленски е шпионин, извършил измяна

Според Тръмп разкрилият разговора му със Зеленски е шпионин, извършил измяна

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че човекът, който е помогнал на разобличителя, обвинил го в злоупотреба с власт с цел политическа печалба, прилича на шпионин, който е извършил измяна, предаде Асошиейтед прес. Това престъпление е наказуемо със смърт, отбелязва агенцията. Тя се позовава на в. "Лос Анджелис таймс", който се е сдобил и е публикувал запис на коментара на президента.

Изказването президентът направил на събитие от частен характер, на което се срещнал с американски дипломати и техните семейства, в това число и деца и което се е състояло в американската мисия към ООН в Ню Йорк. Тръмп е отбелязал, че разобличителят не е знаел за случая от първа ръка, а е получил информация от друг. "Кой е човекът дал на разобличителя информацията? Защото той наподобява на шпионин. Знаете какво имахме навика да правим навремето, когато бяхме умни, нали? Шпионите и измяната? Ние имахме обичая да действаме малко по-различно от сега?", е казал Тръмп.

Тези думи на Тръмп, изнесени от лосанджелиското издание, накараха трима председатели на комисии в Камарата на представителите, демократите Елиът Енджъл от Ню Йорк, Адам Шиф от Калифорния и Илайджа Къмингс от Мериленд да кажат в съвместно изявление, че "Заплахите за насилие от лидера на нашата страна имат смразяващ ефект за целия разобличителен процес, със сериозни последствия за нашата демокрация и национална сигурност". Тримата са председатели съответно на комисиите по вътрешни дела, разузнаване и контрол в Камарата на представителите на Конгреса.

Същевременно в Туитър вчера Тръмп написа, че най-доброто свидетелство за неговата невинност по случая с породилия скандал телефонен разговор е самото изказване на украинския президент Володимир Зеленски, че той не е упражнявал натиск върху него по време на този разговор, състоял се през юли.

Разобличителят, който съобщи за телефонния разговор между Доналд Тръмп и украинския му колега Володимир Зеленски, е служител на американското Централно разузнавателно управление и е бил на служба в Белия дом, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Според изданието, което се позовава на три източника, които знаят самоличността на разобличителя, става дума за човек, който впоследствие се е върнал в ЦРУ.

Неговата жалба от 12 август, чието съдържание беше оповестено, сочи, че той може да е аналитик, запознат в подробности с политиката на САЩ към Европа и "добре разбиращ" политиката на Украйна, добавя вестникът.

Агентът на разузнаването подчертава също, че не е бил пряк свидетел на телефонния разговор и е разбрал за него в хода на "редовни междуведомствени отношения".

Адвокат на разобличителя отказа да потвърди тази информация.

Твърденията на неназования сътрудник на американското разузнаване за оказан от президента Тръмп натиск върху украинския държавен глава Зеленски, за да бъде подпомогнато преизбирането му през 2020 г., предизвикаха скандал във Вашингтон.

В телефонния си разговор на 25 юли Тръмп е поискал да бъде разследван бившият американски вицепрезидент Джо Байдън, който е сред водещите кандидати на Демократическата партия за номинация за следващите президентски избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят