Според Тръмп САЩ изглеждат "много зле" заради разследването за руската следа

В интервю за "Ню Йорк таймс" американският президент обвини Китай, че доставя петрол на Ссеверна Корея

Според Тръмп САЩ изглеждат "много зле" заради разследването за руската следа

Разследването за руска следа в американските избори миналата година прави САЩ да изглеждат "много зле", заяви президентът Доналд Тръмп в интервю за вестник "Ню Йорк таймс", цитирано от Ройтерс.

Въпросът за федералното разследване за руска следа в американските избори тегне над Белия дом, откакто Доналд Тръмп е на власт, а някои негови приближени в последните седмици заявиха, че назначеният да води разследването специален прокурор Робърт Мълър е пристрастен, отбелязва изданието.

"Не е имало никакво съглашателство. Но смятам, че той (Мълър) ще бъде справедлив", каза Тръмп в 30-минутно интервю в своя голф клуб във Флорида.

В хода на разследването Мълър обвини хора от близкото обкръжение на Тръмп.

Пред "Ню Йорк таймс" американският президент посочи, че не знае колко време ще продължи то. "Не мога да ви кажа. Не знам."

Тръмп каза, че ако разследването продължи прекалено дълго, това ще направи "страната да изглежда много зле и ще я постави в много лоша позиция".

След отправени от него критики по адрес на Китай, че китайски кораби са прехвърляли петрол на борда на севернокорейски плавателни съдове в нарушение на санкциите на ООН той изрично призна, че е бил "мек" към Пекин по въпросите на търговията с надеждата китайското ръководство да упражни натиск върху Северна Корея да се откаже от ядрената си програма.

"Петролът тече към Северна Корея. Не за това се бях споразумял", възкликна той, загатвайки за възможност за агресивни действия срещу Пекин в сферата на търговията. "Ако не ни помогнат за Северна Корея, ще направя това, което винаги съм казвал, че искам да направя."

"Китай може да реши севернокорейския проблем, и те ни помагат, и то много, но не достатъчно", добави президентът.

Тръмп изрази и недоволството си по отношение на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), което в момента САЩ се опитват да предоговорят.

"Ако не постигна нужното споразумение, ще премахна НАФТА точно за две секунди. Но се справяме доста добре (в преговорите)", заяви Тръмп.

Високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ заяви вчера, че страната му разполага с данни, че "някои кораби извършват дейности, забранени от ООН, включително прехвърляния на рафинирани петролни продукти от други плавателни съдове и превоз на въглища, идващи от Северна Корея".

"Имаме доказателства, че някои от корабите, заети с тези дейности, са собственост на компании от редица страни, включително Китай", каза той.

"Хванати НА МЕСТОПРЕСТЪПЛЕНИЕТО", коментира в Туитър Тръмп. Президентът на САЩ заяви още, че е "твърде разочарован да види как Китай допуска да влиза петрол в Северна Корея".

"Няма да има никога приятелско решение на проблема със Северна Корея, ако това продължи", заплаши Тръмп.

Китай отхвърли обвиненията на американския президент.

"Вдигането на безсмислен шум в медиите не допринася за засилване на взаимното доверие и сътрудничеството", заяви говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин в отговор на въпрос за туита на Тръмп от четвъртък, според който Пекин бил хванат "НА МЕСТОПРЕСТЪПЛЕНИЕТО".

Говорителката каза, че страната незабавно е започнала разследване на медийните съобщения, появили се най-напред в южнокорейски вестник, за засечено от американски сателити прехвърляне на петролни продукти от китайски на севернокорейски плавателни съдове.

В действителност няма данни, че въпросният кораб е влизал или напускал китайско пристанище, каза тя. След което декларира, че Китай винаги е прилагал резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, отнасящи се за Северна Корея, и изцяло е изпълнявал международните си задължения. Никога не сме позволявали на китайски компании и граждани да нарушават тези резолюции, каза говорителката, цитирана от Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?