Според Цацаров правителството вече не може да издига конкурент на Гешев

Никъде в Европа няма такава прозрачност, обяви кандидатът за главен прокурор

Снимката е архивна, БГНЕС

След президентското вето Висшият съдебен съвет (ВСС) само ще прегласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, вместо да започне процедурата отначало с набиране на нови номинации. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров в петък при посещението му в парламента, където се срещна с представителите на Венецианската комисия. Цацаров каза, че министърът на правосъдието Данаил Кирилов няма да може да предложи кандидат за главен прокурор, защото, по думите му, това е "процедурата, разписана в конституцията". Подобна забрана в конституцията няма.

 

"Процедурата оттук насетне продължава по следния начин: на първо място – указ на президента, който указ очевидно беше факт. На второ място: публикуване на този указ или обнародването му в Държавен вестник. Оттам насетне: заседание на Висшия съдебен съвет. Две възможности: гласуване на кандидатурата отново, тоест набиране на не по-малко от 17 гласа и оттам насетне назначаване на г-н Гешев от президента на републиката с указ. Втора възможност: ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура", каза главният прокурор.

 

Той добави, че Румен Радев не може да откаже да издаде втория указ, защото държавният глава действа при условие на обвързана компетентност, т.е. конституцията го задължава да изпълни това си правомощие.

 

Конституцията ясно постановява, че правосъдният министър има право да прави предложение за назначаване на съдии, прокурори и следователи. В случая не е ясно защо Цацаров смята, че конституцията създава пречки правителството да се възползва от това си право именно след сегашния спорен избор на нов главен прокурор.

 

Преди ден президентът Румен Радев отказа да назначи Иван Гешев за главен прокурор и върна процедурата на изходна позиция във Висшия съдебен съвет. Той обяви, че очаква да има "истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата".

"Белег на демократичната държава е наличието на алтернатива", каза държавният глава.

 

Мотивира се, че липсата на алтернатива е пряко следствие от действията на изпълнителната власт, защото правосъдният министър е можел да издигне конкурент на Гешев, но не го е направил.

 

Ако ВСС само прегласува кандидатурата на Иван Гешев, държавният глава остава в правото си да сезира Конституционния съд, за да се изясни процедурата.

 

Никъде в Европа няма такава прозрачност

 

В петък Иван Гешев благодари на всички, които са го подкрепили. Той каза, че вотът за него във ВСС е бил "професионален, а не политически избор". Гешев подчерта колко "максимално прозрачна и публична" е била процедурата във ВСС: "По начин, по който не е открита и прозрачна в нито една европейска страна. В нито една европейска страна няма процедура, която да се излъчва по националната телевизия в продължение на 10 часа или поне на мен не ми е известно".

 

Не стана ясно как точно телевизионното предаване може да разсее съмненията, че изборът на прокурор Гешев е плод на политическа договорка във ВСС и "други две сгради", по думите на Сотир Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България