Според цитиран от медии мистериозен доклад Русия е събирала компромати и за Tръмп

Новоизбраният президент определи твърдението като „фалшиви новини“, Кремъл - като "пълни глупости"

Доналд Тръмп

Началниците на американското разузнаване са информирали Доналд Тръмп за съществуването на компрометиращи информации за него, които Русия е събирала в продължение на години, твърдят редица американски медии, сред които и Си Ен Ен.

Позовавайки се на неназовани източници, те пишат за съществуването на документ от 35 страници, съставен от редица бележки с дати от юни до декември 2016 г., написани от бивш агент на британското контраразузнаване.

Според тези медии шефовете на американското разузнаване са представили на новоизбрания президент на САЩ резюме на този документ в две страници миналата седмица, когато съобщиха данни от доклада си за предполагаемата руска намеса в американските президентски избори.

Бившият служител, който е съставил досието, е работил за частна разследваща фирма и е бил нает както от републиканците, така и от демократите да разследва Тръмп, пише "Уолстрийт джърнал", като се позовава на свои източници.

Изданието посочва, че неговите доклади са циркулирали месеци наред сред разузнавателните служби, Конгреса и редакциите на американски медии. Американските служби не могат да потвърдят достоверността на твърденията, но бившият служител, който е изготвил доклада, има дългогодишен опит и се ползвал с доверие в разузнавателната общност.

Сайтът "Бъзфийд" публикува сканирана версия на документа, като уточни, че не може да гарантира за автентичността му. Бележките, които циркулират в политическите и медийните среди във Вашингтон от няколко седмици, съдържат компромати за личния живот на Тръмп, включително за предполагаемо секс видео, заснето в Москва през 2013 г., с което са се сдобили руските служби, за да го използват като средство за шантаж.

Там се съдържат и информации за дългогодишни връзки между Тръмп, негови приближени и Кремъл, отбеляза АФП.

Сред твърденията, съдържащи се в комплекта поверителни записки, писани от бившия британски агент, е и това, че адвокатът на Тръмп Майкъл Коен се е срещал с представители на Кремъл и обсъждал с тях как да се уредят паричните плащания на хакери, работещи под ръководството на Москва срещу президентската кампания на Хилари Клинтън. ФБР обаче не е открило никакви доказателства, че той е пътувал до Чехия, където се твърди че е станала срещата през август миналата година, пише "Уолстрийт джърнал".

Коен отрече да имал подобни срещи. В интервю, дадено във вторник вечерта, той каза, че никога не е бил търсен от ФБР или друга американска агенция по тази тема, нито пък Тръмп е водил с него такива разговори.

В един от документите, който е от юни м.г., се казва, че Кремъл е подкрепял и помагал на Тръмп поне в продължение на пет години с една единствена цел - да съдейства за разкола между западните съюзници.

Освен това се твърди, че Русия е предлагала на Тръмп редица апетитни сделки в областта на недвижимите имоти, които той отхвърлил, като например проекти, свързани с руското домакинство на футболния шампионат през 2018 г., пише британският в. "Гардиан".

В документите става дума и за това, че Тръмп и приближените му редовно са получавали разузнавателна информация от Кремъл, включително за демократите и други негови политически опоненти.

По-рано вчера, на изслушване пред Сената, директорът на ФБР Джеймс Коуми отказа да каже дали бюрото разследва потенциални връзки между Русия и президентската кампания на Доналд Тръмп. Спецслужбите продължават да разследват твърденията, съобщават американски медии, позовавайки се на информирани източници.

Тръмп: "Фалшиви новини"

Доналд Тръмп нарече "лов на вещици" и "фалшиви новини" съобщенията на американски медии за документи, съдържащи компрометиращи информации за отношенията му с Русия.

"Фалшиви новини - пълен политически лов на вещици", написа снощи в "Туитър" новоизбраният президент на САЩ.

А днес той каза, че Русия никога не се е опитвала да му оказва влияние, и обвини разузнавателните служби за разпространените от медиите съобщения, че Москва е събрала компрометираща информация за него, предаде Ройтерс.

В поредица от коментари в Туитър, направени часове преди да даде първата си пресконференция от почти шест месеца, Тръмп отправи остри критики срещу разузнавателните служби. "Разузнавателните служби никога не биваше да позволяват "изтичането" на тези фалшиви новини в публичното пространство", каза той.

"Последен изстрел срещу мен. В нацистка Германия ли живеем", заяви Тръмп.

"Русия никога не се е опитвала да ми оказва влияние. НЯМАМ НИщО ОБщО С РУСИЯ - НИТО СДЕЛКИ, НИТО ЗАЕМИ, НИТО НИщО", заяви Тръмп в Туитър.

Той посочи опровержението на Кремъл по въпроса, като написа: "Русия току-що каза, че непотвърдената информация, за която са платили политически противници, е "ПЪЛНА ИЗМИСЛИЦА, ПЪЛНА НЕЛЕПОСТ". Много нечестно!"

Още преди разпространяването на информацията Русия вероятно щеше да заеме централно място в пресконференцията на Тръмп, планирана за по-късно днес. На нея сигурно ще му бъдат зададени въпроси за стремежа му за затопляне на отношенията с Русия, след като разузнавателните служби в САЩ стигнаха до заключението, че Москва е прибягнала до хакерски действия с цел да повлияе върху изборите в негова полза.

Кремъл заяви, че не разполага с компромати срещу Тръмп

Кремъл заяви, че не разполага с никакви компромати срещу избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп и бившата му съперничка на изборите Хилари Клинтън и че съобщенията за обратното са пълна нелепост и булевардно четиво, предаде ТАСС.

"Не, Кремъл не разполага с компромати срещу Тръмп", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той опроверга и информацията, че Русия разполагала с компромати срещу Клинтън.

"Това е пълна измислица, пълна фалшификация и пълна нелепост. Кремъл не се занимава със събиране на компромати", заяви Песков. По думите му това е долнопробно булевардно четиво.

Според организацията Уикилийкс документите, въз основа на които редица американски медии са стигнали до извода, че руските специални служби разполагат със сведения, злепоставящи Тръмп, не са достоверни.

"Документът от 35 страници, публикуван от портала Бъзфийд във връзка с Тръмп, не представлява доклад на разузнаването. Стилът, фактите и датите (в него) не изглеждат достоверни", заяви Уикилийкс.

Обществена проверка за журналистическите стандарти

Разпространяването на съобщения в медиите за предполагаема компрометираща информация, събрана от Русия за Тръмп, се превърна в обществена проверка за журналистическите стандарти, но все пак то нахлу в общественото съзнание въпреки продължаващите обсъждания за тези стандарти, посочва Асошиейтед прес.

Няколко часа след като в медиите се появи съобщение, че служители на разузнаването са информирали Тръмп за съществуването на досие за него, сайтът Бъзфийд публикува в обобщен вид тези твърдения. Публикуването им стана въпреки редакторската бележка, че има основание за съмнение в тяхната достоверност.

Повечето медийни организации, включително Асошиейтед прес, се въздържаха от публикуване на конкретните твърдения, тъй като те не бяха потвърдени. Въпреки това новината се разпространи толкова бързо, че снощи едно конкретно пикантно твърдение беше една от най-популярните теми в Туитър.

Главният редактор на Бъзфийд Бен Смит обясни, че сайтът е публикувал информацията, за да могат американците сами да преценят твърденията, които се разпространяват на най-високо властово ниво в САЩ.

"Ние действаме от презумпцията да бъдем прозрачни в нашата журналистика и да споделяме с нашите читатели това, с което разполагаме", каза той. "Винаги сме грешали, що се отнася до публикуването", заяви Смит.

Той отбеляза, че съществуват съмнения за твърденията, и каза, че Бъзфийд се е опитал и ще продължи да се опитва да установи дали те са достоверни.

Според специалиста по медийна етика Боб Стийл това е поредният и доста важен пример как интернет променя потока от новини и информации.

"Това е много, много трудно време за редакторите на медийните организации от основното течение", каза той.

По думите му Бъзфийд поема голям риск с публикуването на тази информация. Според него е важно, когато се разпространяват такива твърдения, организациите ясно да заявяват кое е потвърдено и кое не, както и дали са положени усилия в тази насока.

Специалистката по медийна етика Кели Макбрайд сравни действията на Бъзфийд с публикуването на документи от сайтове като Уикилийкс.

Смит казва, че "това е работата на репортерите през 2017 г.", заяви тя. "Това, което искам да попитам в отговор, е: "Къде е репортерството?" Работата при репортерството всъщност е да съобщаваш. Те не представиха нищо за това какво правят, за да потвърдят или опровергаят твърденията, или даже дали ще потвърдят или опровергаят твърденията", каза Макбрайд.

"Мъча се да разбера дали това е журналистическа дейност", заяви тя. "Не мисля, че това е журналистика. Нещо друго е", каза Макбрайд.

Адвокатът на Тръмп Майкъл Коен определи разпространената информация като "напълно глупава", отбелязва ДПА.

"Това е толкова нелепо в толкова много отношения. Очевидно този, който го е създал, се е водил от своето въображение или го е направил с надеждата, че либералните медии ще използват тази фалшива история с каквито и да е възможни основания", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят