Според Цветанов и МВР имало заслуги за заловения край Канарите кокаин

Двете яхти с дрогата били собственост на българи в Англия с недоказани доходи

Според Цветанов и МВР имало заслуги за заловения край Канарите кокаин

Ден след като световните агенции съобщиха, че испанските и британските служби са заловили 500 кг кокаин, предназначен за трафик от Латинска Америка към Европа, вътрешният министър Цветан Цветанов увери, че заслуга за успешната операция има и България.

По време на откриването на система за наблюдение на българо-турската граница в Свиленград във вторник, той заяви, че в продължение на около месец подчинените му са наблюдавали дейността на трафикантите в тясно сътрудничество с испанските си колеги. Подобна информация обаче все още не е съобщавана от чужди медии.

Съобщение за такава съвместна акция не бе качено и на сайта на МВР, където обичайно се отразяват всички реализации на българските служби, особено ако са довели до толкова сериозен резултат, при това в международен план.

Огромното количество кокаин бе задържано в района на Канарските острови на борда на платноход, плаващ под британски флаг. Според първоначалната информация, огласена от испанските власти на 3 септември, наркотикът е трябвало да бъде пренатоварен на друга яхта, също под британски флаг, която да акостира в северозападната испанска област Галисия.

Двете яхти са собственост на двама българи. Те живеели в Англия и по данни на разследващите не могат да си позволят да притежават такива скъпи плавателни средства, каза Цветанов.

Още в понеделник местните медии съобщиха за евентуално българско участие в организацията на наркоканала, без обаче да съобщават подробности. Впоследствие АФП съобщи, цитирайки министър Цветанов, че са арестувани четирима българи.

"Двама от четиримата задържани, включително момиче на 26 години, са известни на органите на реда от участие в трафик на 3 тона хашиш за Испания", цитира агенцията МВР шефа. По думите му в трафика са замесени още испански граждани и латиноамериканци, като двата плавателни съда са били собственост на българи, живеещи в Англия.

Министърът увери във вторник, че разследването ще стигне до най-високите нива на организацията и ще бъдат заловени хората, които на практика стоят зад трафика на кокаин.

"Това са двама български граждани, които живеят извън пределите на страната. В момента с партньорите работим по всичко, което трябва да бъде изяснено за произхода на средствата, за лицата, които стоят зад тях - за покупката на тези яхти. И ви уверявам, че ще стигнем до край. От четиримата, които са задържани, като екипаж на тези две яхти, които са българска собственост и плават под британски флаг, двама от тези задържани в минал период от време са били съпричастни към група, занимаваща се с трафик на хашиш - за количества около 3 тона и половина. И, разбира се, вещи и имущества, които са събрани тогава от цялата криминална група на стойност около 5 млн. и 300 хиляди евро", коментира Цветанов.

Според него заради недостатъците на прехода в България се е стигнало до там, че някои държавни канали при комунистическата власт са минали в частни ръце.

Цветанов не пропусна да припомни, че соченият от МВР за "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо е трябвало да бъде заловен и съден още през 2007 г., но тогава е изтекла информация и той е успял да се укрие. Брендо бе задържан в началото на това лято по искане на италианските власти и впоследствие екстрадиран.

Цветанов заяви, че не е изключено последният случай да има връзка с акция "Кокаинови крале” и посочи, че съвсем скоро са възможни нови арести у нас.

През август в Испания бяха задържани 21 български моряци, плаващи с кораба "Св. Николай", на който местните служби откриха 3 тона кокаин. Тогава Цветанов също обяви, че акцията е била подготвена съвместно от МВР и иберийските им колеги, макар че и до днес не е дадена конкретна и точна информация откога е започнало разследването.

Не се оправдаха и очакванията на вътрешния министър двамата арестувани у нас Дойчин Дойчев и Руслан Колев ще останат ареста, тъй като и спецсъдът и спецпрокуратурата обявиха, че няма доказателства те да се познават и да са били свързани по някакъв начин с трафика на кокаина.

Според първоначалната информация, широко огласена лично от Цветанов, Дойчев бе собственикът на "Св. Николай". По време на съдебното заседание обаче, защитата на арестанта представи документи, от които ставаше ясно, че той просто е управител на фирмата, която менажира плавателния съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България