Според Цветанов в смесените райони имало много популизъм

Според Цветанов в смесените райони имало много популизъм

В България има региони със смесено население, където много трудно се формира реален политически живот. Там популизмът и търсенето на етнически сблъсък е силно изразено. Това е разликата между ГЕРБ и другите партии – ние обещаваме само това, което можем реално да изпълним като ангажимент.

Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов при откриването на конференцията "Бъдещето на политическите партии", цитиран от пресцентъра на ГЕРБ в понеделник. Форумът е организиран от Сдружение "Граждани за европейско развитие на България", "Мартенс център" и фондация "Конрад Аденауер".

По думите на Цветанов именно по тази причина партията участвала самостоятелно в изборите и провеждала кампания "лице в лице".

Той даде рецептата и за "бъдеще на партиите", според която всяка формация трябва да бъде национално отговорна и присъствието ѝ в политическия живот да се формира от реалните политики, които прилага. "Популизмът взе превес в Европа и в България, давайки обещания без покритие. Не трябва да допускаме явления като СИРИЗА или "Подемос". Поеха се ангажименти пред обществото, тези партии получиха кредит на доверие, но нямаше как да избягат от ясните правила за съществуване на демократичната държава при решаването на проблемите", обясни той.

Цветан Цветанов посочи като основна предпоставка за независимост на партиите начинът за финансирането им. Държавната партийна субсидия е най-важният елемент, който беше постигнат в българското законодателство през 2009 година – показва много ясно дали една партия е демократична и прозрачна или зависима, посочи той.

Споделяне

Още от България