Според УНИЦЕФ всяко трето дете в света няма акт за раждане

Всяко трето дете в света няма акт за раждане и съответно не съществува в правния смисъл на думата, посочва доклад на Детския фонд на ООН УНИЦЕФ, цитиран в четвъртък от Франс прес и БТА.

Близо 230 милиона деца на възраст под 5 години нямат акт за раждане, което ги поставя в много отношения в неизгодно положение и ги прави уязвими към злоупотреби. Без акт за раждане в някои страни е невъзможно да се запишеш в училище или да бъдеш вписан в избирателните списъци. Липсата му създава пречки да получиш медицинска помощ, паспорт или шофьорска книжка. Определянето на възрастта е изключително важно и за борбата срещу наемането на деца за войници.

Когато деца се загубят с родителите си при природни катастрофи и конфликти, е по-трудно да бъде открито семейството им, ако нямат този документ.

Според доклада на УНИЦЕФ, публикуван по случай 67-та годишнина от създаването на организацията, само около 60 на сто от кърмачетата през 2012 г. са били вписани при раждането си. Най-нисък е процентът на вписаните деца в Сомалия и Либерия, съответно 3 и 4.

Дори когато децата биват вписани, често се случва да не получават никакво доказателство за регистрацията, понякога заради твърде високата цена на документа. Според УНИЦЕФ невписаните в гражданските регистри деца често стават жертва на неравенства и дискриминация.

"Ние препоръчваме универсална, безплатна и поверителна система за вписвания", подчертава заместник-генералният директор на фонда Гиита Рао Гупта. УНИЦЕФ е предприел редица инициативи за увеличаване на процента вписвания на новородени в страни като Косово и Уганда, използвайки например програми, достъпни през мобилен телефон.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?