Според "Уолстрийт джърнал" Франция преосмисля политиката си спрямо ромите

След като миналата седмица разтури самоделни лагери на роми от Румъния и България в Лил, Лион и Марсилия, френското правителство обмисля дали да даде на гражданите на тези две държави еднакви работни права с гражданите на други страни от ЕС, пише "Уолстрийт джърнал", цитиран в петък от БТА.

Вестникът припомня и изявлението на еврокомисаря Вивиан Рединг, която отговаря за правосъдието и човешките права, че Европейската комисия внимателно следи развитието на нещата във Франция и че в Европа има 12 милиона роми, на които трябва да се помогне да се интегрират.

Вестникът цитира статия на френския вътрешен министър на вътрешните работи: Манюел Валс от тази седмица, в която твърди, че пасивността способства за появата на самоделни лагери. И ако се съди по анкета на агенцията "Ифоп" от вторник, французите са съгласни с това - 80 на сто от хората във Франция одобряват разтурването на незаконните ромски лагери, отбелязва "Уолстрийт джърнал".

Вестникът подчертава, че ако даде на българските и румънските граждани права за достъп до трудовия пазар, равен с този на хората от други страни от ЕС, френското правителство ще разсее критиките и ще се разграничи от други държави. Девет членки на ЕС са наложили ограничения върху румънски и български работници със срок до 2013 г., обяснява вестникът.

В частност във Франция българи и румънци трябва да имат разрешително за работа, а през първите пет години от трудовия им стаж работодателите им трябва да имат разрешение да ги наемат.

"Уолстрийт джърнал" привежда и думи на говорителя на Европейската комисия Оливие Баи, че комисията отдавна приканва за вдигане на ограниченията върху свободното движение на работната сила. "Тези рестрикции са безсмислени в икономическите условия в страните от ЕС, които все още ги поддържат, защото в тези страни никога не е имало масов приток на население", казва Баи.

Вестникът цитира и друг източник от Европейската комисия, според когото изследванията са показали, че преди години полски работници са се преселили в Ирландия и са помогнали за икономическия бум там, но са се върнали у дома, след започването на икономическата криза.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?