Според Върховния съд кандидатът за премиер на Каталуния не може да излезе от затвора

Жорди Санчес

Испанският Върховен съд заяви в петък, че на кандидата за ръководител на каталунското правителство Жорди Санчес няма да му бъде позволено да излезе от затвора, за да присъства следващата седмица на гласуването на кандидатурата му, съобщи Ройтерс.

Очаква се каталунският парламент да се събере в понеделник, за да гласува кой да е новият регионален лидер.

Партиите, които са за отцепване на областта от Испания, предложиха това да е Санчес, който е в затвора в очакване на процес по обвинения в бунт и отцепване на областта. Обвиненията бяха повдигнати във връзка с ролята му в организирането на незаконния референдум и едностранното обявяване на независимостта на Каталуния от Испания през октомври миналата година.

Мадрид настоява, че претендентът за поста премиер на областта трябва да присъства на заседанието, на което ще се обсъжда кандидатурата му. Съдът отхвърли молбата на Санчес да бъде освободен и отиде в парламента, като се обоснова с "риск от престъпен рецидив".

Испанските власти приканиха шефа на каталунския парламент Роже Торен да предложи кандидат за премиер, който няма проблеми със закона.

По принцип на заседанието на парламента на Каталуния би трябвало кандидатът за премиер да говори пред депутатите, да има изказвания, а след това и гласуване. За да поеме поста кандидатът трябва да има абсолютно мнозинство. Ако това не стане, след два дни се организират нови дебати и ново гласуване, при което вече е необходимо обикновено мнозинство. Ако не се стигне до избор на регионален ръководител, започват нови политически консултации, за да се направи опит да бъде одобрен предложения кандидат, или се издига друг.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа